Direct naar artikelinhoud
Voor u uitgelegdOude smartphones

Uw oude smartphone is geld waard (zelfs al is hij oud en beschadigd)

Er is altijd wel een bedrijf te vinden dat gebruikte toestellen opknapt en doorverkoopt als refurbished (gereviseerde) telefoons.Beeld Joshua Hoehne

Laat oude telefoons niet werkeloos liggen. Vaak kunnen ze een tweede leven krijgen. En anders zitten ze nog vol grondstoffen die het recyclen waard zijn. Wat zijn de opties? En wat gebeurt er eigenlijk met ingeleverde telefoons?

Goede kans dat u ergens in een lade nog oude telefoons heeft liggen. Zonde, want deze telefoons zijn waardevol, zelfs als ze oud en kapot zijn. De hoogste tijd dus om de lade uit te ruimen.

Gaat het om een relatief recent model dat nog werkt, dan wil een kennis of familielid de smartphone misschien wel hebben. En anders is er altijd wel een bedrijf te vinden dat gebruikte toestellen opknapt en doorverkoopt als refurbished (gereviseerde) telefoons.

Partijen als Rebuy, Swappie en GSMLoket doen via hun websites een initieel bod op basis van het model en een beschrijving van gebruikerssporen en beschadigingen. Verzenden van het oude toestel gaat per post.

Weet dat een inkoper na inspectie kan concluderen dat het toestel toch minder waard is dan aanvankelijk werd gezegd. Dit kan gedoe opleveren. Zo maakte de Nederlandse Consumentenbond bij een test mee dat Swappie slechts 20 euro bood voor een iPhone, omdat het bedrijf (ten onrechte) meende dat de camera stuk was.

Het is mogelijk de naar een revisiebedrijf opgestuurde telefoon in zo’n geval weer terug te ontvangen – al kunnen daar wel verzendkosten aan vastzitten.

Ook MediaMarkt neemt in zijn winkels oude toestellen aan, in ruil voor tegoedbonnen. Deze telefoons gaan naar Foxway, een van de grootste revisiebedrijven van Europa. In een fabriek in Estland controleert Foxway de oude toestellen, en knapt ze op, om ze daarna door te verkopen.

Een andere fabriek die een belangrijke rol speelt in de verwerking van oude smartphones, staat in Hoboken. Daar wint Umicore zeventien metalen terug, waaronder goud, zilver, koper en palladium. Het verschilt sterk hoe de telefoons er binnenkomen, zegt Thierry Van Kerckhoven, bij Umicore verantwoordelijk voor de inkoop van recyclebare materialen.

En wat met data?

In alle gevallen is het de zaak de data van een oude telefoon te wissen alvorens je deze inlevert. Je wil niet dat persoonlijke berichtjes, foto’s of contactgegevens in vreemde handen vallen.

Verwijder om te beginnen de simkaart en het SD-kaartje voor extra opslagruimte - als dat kaartje erin zit. Zet de telefoon vervolgens altijd terug naar de fabrieksinstellingen. In principe is dat genoeg, zegt forensisch onderzoeker Claudia Goutier van DataExpert. Dit cybersecuritybedrijf deed in 2016 tests met Android-toestellen en iPhones en vond na een fabrieksreset “welgeteld nog 1 emoticon op een Android-telefoon die de dans ontsprongen was”.

Wie desondanks meer zekerheid wil dat een fabrieksreset alle gevoelige data ontoegankelijk maakt voor hackers, kan de data versleuteld opslaan. Dit is op de telefoon aan te vinken in de instellingen. Na een fabrieksreset is eventueel achtergebleven data hierdoor onleesbaar. Hedendaagse smartphones versleutelen de data vaak automatisch al. Nog altijd geen veilig gevoel? Er zijn ook apps te downloaden die alle gegevens vernietigen door ze meermaals te overschrijven met ruis.