© PIE P.KLEIN

Deze uitgelaten bende viert verjaardag met 700 fans

De Heistse groep pIE p.KLEIN staat al vijftien jaar op de planken en dat wordt vrijdag gevierd met een nieuwe cd en een verjaardagsshow in CC Zwaneberg. Tot hun eigen verbazing vlogen de 700 kaarten zo snel de deur uit, dat heel wat fans op hun kin moeten kloppen.

Bert provoost

Voor de verjaardagsshow trekt de groep (spreek uit: ‘pie pee klein’) nog eens alle registers open. “We hebben een nieuwe cd klaar die we graag willen voorstellen. Het is een echte feestbom. We willen er dus een groot feest van maken voor onze vijftiende verjaardag”, zegt frontman Pieter Geens (39), die beter bekend is bij de groep als Pie.

De fans liepen alvast storm voor de 700 tickets. “Dat bleken er veel te weinig. Alles was in amper twee weken uitverkocht. De tickets waren wel gratis. Maar dat hebben we vroeger ook gedaan en toen ging het toch niet zo hard als nu. Wie nog geen kaartje heeft, is er spijtig genoeg dus aan voor de moeite. Het toont alleszins dat de mensen ons na vijftien jaar nog willen zien en dat doet ons plezier”, klinkt het.

Een groot deel van de fans komt uit hometown Heist, maar daar blijft het niet bij. “We hebben vooral een achterban in de Kempen. In bijvoorbeeld Geel, Mol en Westerlo moeten we heel vaak gaan spelen. Het voelt alsof ze ons daar echt in de armen hebben gesloten. Maar we hebben ook van die enclaves waar ze ons goed kennen. Neem nu Wemmel. Daar zijn we eens gaan spelen en nog altijd komen ze van daar naar onze optredens. Vrijdag komt er ook dertig man uit Wemmel. En het hadden er nog meer kunnen zijn, want ook zij hadden graag meer kaartjes gehad”, klinkt het.

Waar ze al vijftien jaar problemen mee hebben, is om uit te leggen welk soort muziek ze nu precies maken. Al is dat misschien geen nadeel, maar eerder een compliment. “We zingen in het Nederlands en onze onderwerpen zijn vaak kleine ergernissen. Al bekijken we die vooral op een humoristische manier. We brengen op muzikaal vlak een soort kleinkunst, maar dan met invloeden van cabaret, wereldmuziek, ska, punk, pop en zelfs wat boenkeboenk. Het is moeilijk voor te stellen als je dat zo leest, om het echt te snappen moet je misschien gewoon eens komen kijken.”

“Of we nog altijd hetzelfde doen als in het begin? In de loop van de jaren hebben we steeds meer geprobeerd om de arrangementen beter uit te werken. Dit blijft voor ons een uitlaatklep, waar humor en toeval een grote rol spelen. Maar we letten nog veel meer op de details, want die maken vaak het verschil”, klinkt het.

pIE p.KLEIN staat vrijdag niet alleen op het podium. Circo Maximo, een jonge folkband met leden uit Heist en Beerzel, verzorgen het voorprogramma. DJ Easybies zorgt voor de afterparty. De opbrengst van de show gaat naar lokale projecten van Natuurpunt Heist-op-den-Berg.