Live Gaza | Humanitaire organisaties veroordelen toenemend “staatsgesponsord” kolonistengeweld op Westelijke Jordaanoever

De oorlog tussen Israël en Hamas lijkt een nieuwe fase in te gaan met de operatie in Rafah. Volg hier de laatste updates.

red
Annebeau Hofkens

Humanitaire organisaties veroordelen toenemend "staatsgesponsord" kolonistengeweld op Westelijke Jordaanoever

Humanitaire organisaties waarschuwen voor de situatie op de Westelijke Jordaanoever. Daar neemt het geweld van Israëlische kolonisten toe, terwijl de aandacht vooral gericht is op de Gazastrook. Het humanitaire coördinatieorgaan van de VN (OCHA) en de Norwegian Refugee Council (NRC) geven aan dat de extreemrechtse Israëlische regering die kolonisten bewapent.

Itay Epshtain van NRC beschrijft hoe de kolonisten een vuurwapen, een helm en een uniform kunnen krijgen van de extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir. "Door de staat gesponsord geweld", aldus Epshtain.

Volgens OCHA zijn er dit jaar alleen al ongeveer 335 aanvallen geweest op de Westoever. Dat doet het maandelijkse gemiddelde met 22 procent stijgen tegenover vorig jaar. De organisaties beschrijven verder ook intimidatie, bedreigingen en pestgedrag. Kolonisten zouden bijvoorbeeld Israëlische vlaggen ophangen aan Palestijnse huizen in de regio.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez zegt dat de toenemende kolonisatie "in elke rechtsstaat een zeer zware inbreuk is". "Het is gevaarlijk en in strijd met het internationaal recht dat er collusie is tussen de staat en wat we niet anders dan bewapende groepen kunnen noemen."
Annebeau Hofkens

Netanyahu en defensieminister in de clinch over plan voor naoorlogs Gaza

"We kunnen de dag na Hamas enkel bereiken met politieke actoren die Hamas vervangen." In een persconferentie riep de Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant zijn regering op een beslissing te nemen over bestuur in Gaza na de oorlog. "Tot Hamas bestaat", wil de Israëlische premier Netanyahu niet nadenken over een alternatief politiek bestuur in de Gazastrook. 

En daar is Gallant het niet mee eens. Hij zegt dat "besluiteloosheid de militaire winst van Israël zal uithollen". Benny Gantz, minister in het oorlogskabinet geeft hem daarin gelijk. 
Annebeau Hofkens

VUB-studenten van Palestine Solidarity Network hadden "constructief" gesprek met rector

Dinsdag konden de VUB-studenten van het Palestine Solidarity Network in gesprek gaan met rector Jan Danckaert. De studenten bezetten sinds maandag een ruimte aan de campus Etterbeek om de VUB op te roepen tot een een academische boycot van Israëlische universiteiten.

Volgens zowel de studenten als de rector was het een constructief gesprek. "We hebben de tijd genomen om naar elkaars standpunten te luisteren, al blijft een algemene boycot niet hetgeen waarvoor ik sta", aldus Danckaert. Hij geeft ook aan te werken aan een transparantielijst en samen met de Vlaamse Interuniversitaire Raad te willen werken aan een analyse van de projecten tussen Vlaamse en Israëlische universiteiten.

"Er worden stappen in de juiste richting gezet, maar we willen dat de mooie woorden van de rector ook worden omgezet in daden", aldus Isa Tomasevic, coördinatrice van de bezetting aan de VUB. Die verloopt verder rustig. Studenten kunnen zich er voorbereiden op de examens of deelnemen aan allerlei activiteiten en overlegrondes.
Annebeau Hofkens

Erdogan: "Israël komt vroeg of laat achter Turkije aan"

Turks president Erdogan
Turks president Erdogan. ap
"Denk niet dat Israël zal stoppen bij Gaza", aldus de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Aan parlementsleden van zijn AKP-partij zei hij woensdag dat Israël "vroeg of laat" achter Turkije zal aankomen als Tel Aviv erin slaagt Hamas te verslaan. "Als we hen niet stoppen, zal deze schurken- en terroristenstaat vroeg of laat zijn zinnen zetten op Anatolië", voegde hij eraan toe.

De relatie tussen Turkije en Israël zit al maandenlang onder het vriespunt. Door het aanhoudende Israëlische geweld in de Gazastrook heeft Turkije de handelsbetrekkingen opgeschort. Bovendien heeft het Turkse staatshoofd in het verleden meermaals steunbetuigingen uitgesproken voor Hamas.
Annebeau Hofkens

Internationale Rode Kruis opent nieuw veldhospitaal in Rafah

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) meldt een nieuw veldhospitaal te hebben geopend in Rafah. Daar zullen op volle capaciteit dagelijks 200 mensen kunnen worden behandeld, klinkt het in een persbericht dat de organisatie woensdag verspreidde. In totaal zullen elk nationale Rode Kruisverenigingen het veldhospitaal met materiaal of personeel ondersteunen. 

Op die manier hoopt het Internationale Rode Kruis de Palestijnse Rode Halve Maan te helpen om de grote medische noden in Rafah te kunnen opvangen. Gisteren moest Artsen Zonder Grenzen in de grensstad nog een ziekenhuis sluiten. "De gezondheidsnoden in Gaza nemen nog met de dag toe", klinkt het bij het ICRC. "Daarom herhaalt de Rode Kruisbeweging haar oproep om medische faciliteiten te beschermen, zoals bepaald onder het internationaal humanitair recht. Geen enkele patiënt mag worden gedood terwijl hij in een ziekenhuisbed ligt. Geen enkele arts, verpleegkundige of andere medische professional mag sterven terwijl hij levens probeert te redden."
Annebeau Hofkens

Netanyahu legt omstreden wetsvoorstel voor om ultraorthodoxe Joden in te lijven in het leger

Het Israëlische wetsvoorstel dat ultraorthodoxe Joden in het leger wil inlijven, is erg omstreden in het land. Eerste minister Benjamin Netanyahu heeft toch besloten het voorstel donderdag voor te leggen aan een ministeriële commissie. Het voorstel dateert nog van het vorige parlement, maar ligt nu extra gevoelig vanwege de oorlog in Gaza en de verschillende fronten die als gevolg daarvan zijn ontstaan. 

Volgens zijn kantoor wil Netanyahu de vrijstelling voor ultraorthodoxe joden ongedaan maken en daarmee maatschappelijke en politieke verdeeldheid overbruggen. Hun weigering om te dienen in oorlogen waar ze over het algemeen achter staan, is een lang slepend schisma in de Israëlische samenleving. Eerder dit jaar kwam het wetsvoorstel al ter sprake. Dat leidde tot groot protest onder de ultraorthodoxe bevolkingsgroep, die 13% van de Israëlische inwoners uitmaakt.
Annebeau Hofkens

Hezbollah vuurt 60 raketten af richting Noord-Israël

Sinds gisteren heeft Hezbollah vanuit Libanon zeker 60 raketten afgevuurd richting Noord-Israël. Dat zei het Israëlische leger woensdag. De Israëlische krant Haaretz meldt dat Hezbollah de aanval ondertussen heeft opgeëist.

Volgens Haaretz wou Hezbollah met deze aanval de dood van veldcommandant Hussain Ibrahim Mekky vergelden. Die werd dinsdag gedood door een Israëlische luchtaanval op de Libanese stad Tyrus.
Annebeau Hofkens

Israëlische regering keurt VN-steun voor Palestijnse staat af

De Israëlische regering verwerpt het besluit van de Algemene Vergadering van de VN om de erkenning van een Palestijnse staat te heroverwegen. Dat zei premier Benjamin Netanyahu woensdag. 

"We zullen niet toestaan dat ze een terreurstaat oprichten van waaruit ze ons nog meer kunnen aanvallen," klinkt het bij Netanyahu. "Niemand zal ons, Israël, ervan weerhouden om ons basisrecht uit te oefenen om onszelf te verdedigen - niet de Algemene Vergadering van de VN en geen enkele andere entiteit."
Annebeau Hofkens

EU roept Israël op operatie in Rafah "onmiddellijk te staken"

De Europese hoge vertegenwoordiger voor buitenlands beleid Josep Borrell dringt Israël erop aan zijn militaire campagne in Rafah "onmiddellijk te staken". In een mededeling woensdag zei hij dat als Israël dat niet doet, de relatie met de EU "ernstig onder druk komt te staan".

Ook roept de EU op de grensovergang van Rafah te heropenen om "de al rampzalige humanitaire situatie in Gaza niet te verergeren". Ondertussen zijn volgens de VN al meer dan 450.000 Palestijnen gevlucht uit de grensstad in het zuiden van Gaza, die op 7 mei door Israël met tanks werd binnengevallen.
Annebeau Hofkens

Israël intensiveert operaties in Jabaliya

In een bericht op Telegram meldde het Israëlische leger dinsdagnacht de operaties in het Jabaliya-vluchtelingenkamp te hebben geïntensiveerd. Het leger heeft het in de aankondiging zelf over "een operatie tegen terroristische agenten en infrastructuur in het centrum van het Jabaliya-kamp". Volgens The Times of Israel gaat het om de grootste aanval op het kamp sinds januari.

Vanuit Deir el-Balah in centraal Gaza vertelde Tareq Abu Azzoum aan Al Jazeera dat "Israëlische straaljagers doorgaan met het bombarderen van Jabaliya en het Rafah district. In het vluchtelingenkamp Jabalia zijn er voortdurende confrontaties op straat."
Annebeau Hofkens

Meer details bekend over beschoten VN-voertuig in Rafah

De Verenigde Naties ontkennen de claim van het Israëlische leger (IDF) dat het niet op de hoogte was gebracht van de route van een beschoten VN-voertuig. Het IDF verklaarde dinsdag dat het voertuig in een "actieve gevechtszone" verkeerde en dat het leger geen weet had van de verplaatsing. De VN spreken dat tegen. Het voertuig was duidelijk gemarkeerd en zou onderweg geweest zijn naar het Europese Ziekenhuis in de buurt van Rafah. De informatie rond die verplaatsing zou wel aan het leger zijn doorgegeven.

Bij de beschieting werd een VN-medewerker gedood en raakte een andere gewond. De Indiase missie bij de VN in New York noemde het slachtoffer kolonel Waibhav Kale, die werkte voor de VN-afdeling bevoegd voor veiligheid in Gaza. Hij zou de eerste buitenlandse VN-medewerker zijn die in Gaza is gedood sinds 7 oktober. 

Het IDF verklaart het incident verder te onderzoeken. De VN hebben niet vermeld wie voor de aanval verantwoordelijk wordt geacht.
Dries Blontrock
Dries Blontrock

Opnieuw twee ziekenhuizen in Gaza buiten werking door brandstoftekort en Israëlisch offensief

Het Europese Ziekenhuis in Khan Younis en het Indonesische Veldhospitaal in Rafah hebben noodgedwongen hun hulpverlening gestaakt, dat melden het Palestijnse nieuwsagentschap Wafa en Artsen Zonder Grenzen. In het Europese Ziekenhuis was de brandstof opgeraakt die er de stroomgeneratoren aandreef, schrijft Wafa. Sinds het Israëlische leger binnenviel in Rafah en er de belangrijkste twee grensovergangen bezette, komt er amper nog hulp binnen in Gaza. Hulporganisaties waarschuwen al langer dat het onmogelijk is zonder voldoende brandstof medische zorgen te blijven verlenen.

De Amerikaanse nieuwssite The Intercept meldde maandag dat meer dan twintig Amerikaanse artsen vast zitten in het Europese Ziekenhuis. Sommige van de artsen zouden uitdrogingsverschijnselen vertonen, maar raken niet weg uit Gaza. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf aan op de hoogte te zijn van het probleem, en naar een oplossing te zoeken. Maandag beschoot het Israëlische leger nog een wagen van de Verenigde Naties, die op weg was naar het Europese Ziekenhuis. Daarbij stierf een Indiase VN-medewerker. Een familielid van een van de artsen die vastzitten, vermoedt dat die wagen mogelijk de Amerikaanse artsen uit het ziekenhuis moest redden, schrijft The Intercept.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) kondigde dinsdag ook aan dat het zijn werking in het Indonesische Veldhospitaal in Rafah zou stopzetten. De Israëlische militaire operaties rond de stad maken de hulpverlening er te gevaarlijk. AZG bouwde vorige week al het aantal patiënten af en evacueerde dinsdag de laatste 22 patiënten.

“We hebben nu twaalf verschillende gezondheidsstructuren moeten verlaten en 26 gewelddadige incidenten moeten doorstaan", zegt Michel-Olivier Lacharité, hoofd noodoperaties bij AZG. "Luchtaanvallen beschadigden ziekenhuizen, tanks vuurden op​ gedeconflicteerde schuilplaatsen, grondoffensieven kwamen medische centra binnen en konvooien werden beschoten.”
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

Pro-Palestijnse actievoerders aan UGent weigeren gesprek achter gesloten deuren met rector: "Transparantie is belangrijk"

De actievoerders aan de UGent hebben een gesprek met rector Rik Van de Walle geweigerd omdat het achter gesloten deuren zou plaatsvinden. Dat meldt VRT Nws. De demonstranten hadden Van de Walle woensdag uitgenodigd voor een openbaar gesprek om de samenwerkingen van de Gentse universiteit met Israëlische instellingen toe te lichten.
 
"Er is in de plaats een uitnodiging gekomen voor een gesprek achter gesloten deuren. We mochten alleen een delegatie afvaardigen van vijf mensen. Zo werkt het niet, wij willen hier in open geest over kunnen spreken", zegt een actievoerder tegen VRT Nws. "We zijn erg ontgoocheld, we vinden transparantie erg belangrijk. We vragen al maanden om een gesprek en duidelijke actie. We kunnen niet anders dan radicalere acties te ondernemen."

Pro-Palestijnse actievoerders bezetten sinds maandag 6 mei de inkomhal van het Universiteitsforum van de UGent. Ze krijgen tijdens hun protest ook steun van een zestigtal professoren, doctoraatsstudenten en personeelsleden.

Lees ook: Studenten bezetten gebouw UGent: “Een duidelijk signaal dat de universiteit niet kan negeren” 
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

Zwitserse politie ontruimt pro-Palestijns protest in universiteit van Bern

De Zwitserse politie heeft woensdagochtend vroeg een gebouw ontruimd van de universiteit van Bern dat bezet werd door pro-Palestijnse studenten. Dat heeft een journalist van het Zwitserse agentschap Keystone-ATS ter plaatse vastgesteld. Op het moment van de politieactie bevond zich een dertigtal mensen in het gebouw.

De studenten hadden een ultimatum genegeerd van de universiteit, nadat het rectoraat de actie maandag als onaanvaardbaar had bestempeld. De studenten beschuldigen de universiteit ervan een eenzijdig, pro-Israëlisch standpunt in te nemen over het conflict in het Midden-Oosten, wat de universiteit ontkent. (belga)
Cathérine De Kock
Cathérine De Kock

Twee doden, onder wie Hezbollah-leider, omgekomen door Israëlische aanval in Libanon

Er is meer informatie bekend over de twee mensen die dinsdagavond zijn omgekomen bij een droneaanval op een wagen in het zuiden van Libanon. Een van de twee is een commandant van Hezbollah. Dat meldt het Libanese persagentschap ANI. Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook tussen Israël en Hamas op 7 oktober zijn er aan de Israëlisch-Libanese grens dagelijks vuurgevechten tussen het Israëlische leger en de Hezbollah, die Hamas steunt. (belga)
Ester Meerman
Ester Meerman

Gennez trekt naar Jordanië en Westelijke Jordaanoever met focus op humanitaire situatie

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) is deze week in Jordanië en de Palestijnse gebieden. De reis staat onder meer in het teken van de humanitaire crisis in de regio en de heropbouw van Gaza.

Woensdag is Gennez in Jordanië voor een bezoek aan Jabal El Hussein, een vluchtelingenkamp van UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen. De minister zal in Amman ook de Jordaanse prins Rashi bin El Hassan ontmoeten. Hij is voorzitter van de Hashemite Charitable Organization (JHCO), een nationale non-profitorganisatie die noodhulp levert aan Gaza.

Na het luik in Jordanië verhuist de missie naar de Westelijke Jordaanoever. Daar zal Gennez spreken over de hulpverlening aan Gaza en de bezette Palestijnse gebieden met verschillende hoofden van VN-agentschappen en humanitaire organisaties. Het verbeteren van de humanitaire toegang tot Gaza is een topprioriteit voor Gennez, klinkt het. 
Ester Meerman
Ester Meerman

"VS sturen voor 1 miljard aan wapens naar Israël"

De Amerikaanse regering gaat voor een miljard euro aan wapens leveren aan Israël. Dat meldt The Wall Street Journal dinsdag. Een week geleden dreigde president Joe Biden er nog mee de militaire steun aan Israël te beperken door de situatie in Rafah. 

Volgens de krant zou het gaan om een levering van 700 miljoen dollar aan munitie voor tanks en 500 miljoen aan militaire tactische voertuigen. Het pakket maakt deel uit van een hulpplan ter waarde van 91 miljard dollar voor Israël, Oekraïne en Taiwan dat eind april werd goedgekeurd. 13 miljard euro daarvan is voorzien voor Israël.