De first lady van het Derde Rijk

De familie Goebbels. © rr

Wie geïnteresseerd is in de Tweede Wereldoorlog, blijft vanavond best thuis voor de buis. Eerst is er ‘Lore’ een beklijvende film over de chaos na het einde van die oorlog, daarna krijgt u een inkijk in de figuur van Magda Goebbels, vrouw van echtgenote van propagandaminister Joseph Goebbels.

1. Lore

Canvas 21.15 uur

Na de ineenstorting van het Derde Rijk verdwijnen de ouders van Lore, hooggeplaatste nazi’s. Het prototype van de Arische adolescente – verbluffend vertolkt door debutante Saskia Rosendahl – moet met haar jongere zus, twee broers en een baby oma’s huis in het verre Hamburg zien te bereiken. Het wordt een bijzonder grimmige zwerftocht.

2. Fill the void

NPO 2 22.55 uur

De zus van de achttienjarige Shira sterft in het kraambed. Haar weduwnaar blijft achter met een pasgeboren zoontje en wil snel hertrouwen; de eerste chassidische kandidate woont in Antwerpen. Voor Shira’s omgeving zou het goed uitkomen als zij met hem trouwt.

3. The voice Van Vlaanderen

VTM 20.40 uur

TVVV gaat een nieuwe, veelbelovende fase in. De stoelen zijn vastgeschroefd en draaien niet meer, de deelnemers verhuizen naar een boksring. Dat wil zeggen dat de battles beginnen.

4. La Première dame du IIIème Reich

La Une 22.50 uur

Adolf Hitler moest tijdens zijn bewind vrijgezel blijven, als een ongenaakbare messias. Hij trouwde zijn minnares Eva Braun pas op het einde van de oorlog en zijn leven. Duitslands first lady was Magda Goebbels, de echtgenote van propagandaminister Joseph Goebbels. Ze was het schoolvoorbeeld van de arische supervrouw en geloofde tot aan haar dood in het heil van Hitler.

5. Yéyé révolution

Arte 23 uur

Van grofweg 1962 tot 1966 swingde de Franse jeugd op nonsensicale popdeuntjes, vaak tegen de zin van de gevestigde orde van het land, die er te veel Amerikaanse invloed in zag. Françoise Hardy, Sylvie Vartan en Claude François maakten de soundtrack voor die yéyé-jaren, waarin de jeugdcultuur plots een belangrijke factor werd in het naoorlogse Frankrijk.