Direct naar artikelinhoud
Brexit

Tusk over brexit: "'No deal' is waarschijnlijker dan ooit tevoren"

Europees president Donald Tusk.Beeld EPA

Een 'no-deal'-scenario, waarbij de Britten en de EU uiteen gaan zonder akkoord, is "meer waarschijnlijk dan ooit tevoren". Dat zegt de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk in zijn uitnodigingsbrief voor de Europese top later deze week.

Tusk zegt hoopvol en vastbesloten te blijven en alles in het werk te willen stellen om een akkoord mogelijk te maken. Met zijn brief hoopt hij de Europese leiders wellicht onder druk te zetten om alsnog tot een akkoord te komen.

Woensdag en donderdag komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders bijeen voor een nieuwe Europese top. Daar hoort traditioneel de brexit bij. Die gaat op 29 maart volgend jaar in, maar de EU-leiders willen de kwestie al in november met een akkoord bezegelen.

Het water tussen Brussel en Londen is nog steeds erg diep, zegt Donald Tusk. "Vandaag zien de zaken er nog complexer uit dan sommigen hadden verwacht", schrijft hij. "We moeten niettemin hoopvol en vastbesloten blijven, want beide partijen willen deze onderhandelingen verderzetten. Maar tegelijk moeten we, verantwoordelijk als we zijn, de EU voorbereiden op een 'no deal'-scenario, dat nu waarschijnlijker is dan ooit tevoren."

In het Britse parlement zei premier Theresa May nog dat ze blijft geloven in een akkoord, ook al blijft de Ierse grenskwestie de gesprekken bemoeilijken.