© Jan Van der Perre

Antwerps duo viert Belgisch feest op Linkeroever: “Met dank aan de Rode Duivels”

Het WK voetbal is dan wel voorbij, maar berg die Belgische vlaggen en tricolore outfits nog niet op. Want in de Regatta Beach Club op Linkeroever is het op de nationale feestdag al België wat de klok slaat. De zesde editie van La Fête des Belges serveert Belgische dranken, stoofvlees, mosselen en alleen maar Belgische muziek.

Rebecca Van Remoortere

De kroning van koning Filip vormde in 2013 het startschot voor La Fête des Belges. “Het samenhorigheidsgevoel van de Belgen stimuleren, dat was altijd ons opzet”, zegt organisator en dj Mike De Peet. “In andere landen – in Saint-Tropez in Frankrijk bijvoorbeeld – werden al Fêtes des Belges georganiseerd, in ons land vreemd genoeg nog niet. Zonder politiek gekleurd te willen zijn, vonden we dat België een eenheidsgevoel mist.”

“Met de massale steun voor de Rode Duivels tijdens het afgelopen WK is dat gevoel wel gegroeid. Vooral de huldiging van de spelers in Brussel was magnifiek. Wij moeten geen promotie meer voeren voor ons Belgisch feest, dat hebben de Rode Duivels voor ons gedaan”, zegt mede-organisator Anthony Van Isacker.

Regatta Beach

Niet dat ze bij La Fête des Belges niet weten hoe promotie te voeren. “Bij de eerste editie gingen we met een acteur en een actrice de straat op. Hij speelde de kersverse koning Filip, zij speelde Miss België, wij waren de bodyguards. We schuimden terras na terras af in de stad”, herinnert Anthony zich.

“Ik denk dat er die eerste keer amper honderd gasten waren, toen nog in Maison Clic’Eau op het Eilandje. Zo zijn we begonnen als toegankelijk en gratis buurtfeest. We zijn jaarlijks van locatie veranderd. De laatste twee jaar kregen we 2.000 bezoekers over de vloer, maar het blijft een gezellig en gratis familiegebeuren.”

Vorig jaar vond het feest plaats in Bar Left, met zicht op het Galgenweel op Linkeroever. “Nu is Bar Left vervangen door Regatta Beach, aan de overkant van het Galgenweel. Het vakantiegevoel op die plek is zo groot dat we niet van locatie wilden veranderen, alleen het uitzicht van de bar is dus gewijzigd”, zegt Mike.

Aan de succesformule van het feest raken de organisatoren niet. “Alles staat in het teken van België. Voor 25 euro serveren we mosselen met frieten, voor 18 euro schuif je aan voor stoofvlees met frieten. Voor die twee gerechten moet je wel op voorhand reserveren, wanr er zijn maar tweehonderd plaatsen. Er zijn wel nog kleinere gerechten met een Belgische toets te verkrijgen.”

“De bar wordt aangekleed in Belgische kleuren en uiteraard is ook de muziek volledig Belgisch. Buscemi vraagt elk jaar zelf om bij ons te komen draaien. Dit jaar zal zijn focus liggen op dertig jaar new beat. Ook dj Christophe Lambrecht komt draaien. Hij kiest voor klassieke Belpop.”

INFO

La Fête des Belges, zaterdag 21/07 | Regatta Beach Club | Katwilgweg 1 | Linkeroever