film

Actrice Meryl Streep, regisseur George Lucas en animatiehuis Studio Ghibli krijgen Erepalm in Cannes

Meryl Streep op het filmfestival in Cannes van 1989.© Gamma-Rapho via Getty Images

Traditiegetrouw blikt het filmfestival van Cannes terug op de carrière van enkele filmiconen. Naast regisseur George Lucas en animatiehuis Studio Ghibli zal ook actrice Meryl Streep dit jaar een Gouden Erepalm ontvangen.

jdb

Meryl Streep valt opnieuw in de prijzen: tijdens de openingsavond van de 77ste editie van het filmfestival van Cannes zal de Amerikaanse actrice een Gouden Erepalm in ontvangst nemen. Als eregast van de ceremonie volgt ze acteur Michael Douglas op, die de prestigieuze trofee vorig jaar ontving. De driemalige Oscarwinnares maakt daarmee haar langverwachte terugkeer naar de Croisette. Streep was er voor het laatst toen ze in 1989 voor Evil angels de prijs voor beste actricewon. Op het filmfestival zal de 74-jarige filmster ook herenigd worden met juryvoorzitter Greta Gerwig. Vooraleer Gerwig zich als regisseur aan het kritische en commerciële succesverhaal van Barbie zette, werkte ze in 2018 reeds met Streep samen aan het kostuumdrama Little women.

Voorzitter Iris Knobloch en algemeen afgevaardigde Thierry Frémaux kondigden het nieuws enthousiast aan: “Meryl Streep maakt deel uit van onze collectieve verbeelding en onze gedeelde liefde voor cinema.” Dankzij haar vele rollen zou er “een beetje Streep” in elk van ons zitten. “Een prijs winnen in Cannes is altijd al de hoogste prestatie op het gebied van filmmaken geweest”, reageert de actrice schriftelijk. “Ik kijk er enorm naar uit om in mei naar Frankrijk te komen en iedereen persoonlijk te bedanken!”

Streep is niet het enige Hollywoodicoon dat er een bijzondere Gouden Palm krijgt: ook Star wars-bedenker George Lucas mag zich tijdens de slotavond op een carrièreprijs verheugen. Het gelauwerde Japanse animatiehuis Studio Ghibli wordt er eveneens gevierd met een Gouden Erepalm. Het is voor het eerst dat het filmfestival de prijs aan een groep uitreikt. Welke andere regisseurs, acteurs en films de jury zal bekronen, valt af te wachten tot de slotceremonie op 25 mei.