© ATV

De Wever laat systematische identiteitscontroles uitvoeren op pleintje in strijd tegen drugsoverlast

Burgemeester De Wever heeft aan de politie de toelating gegeven om twee maanden lang identiteitscontroles uit te voeren op een plein in Antwerpen-Noord. Duinplak, zo heet het pleintje, heeft al lang te kampen met overlast van drugsdealers en raakt maar niet drugsvrij. De ergste wantoestanden zouden wel verholpen zijn, maar de dealers zelf zijn er niet weg te krijgen.

joro

De drugs liggen soms verstopt achter de randen achteraan de verkeersborden, in de verluchtingsgaten van een gebouw of zelf op banden van geparkeerde wagens. Een keer zaten de drugs in een plastieken zakje, vastgebonden aan de takken van een boom.

Omdat het zo de spuigaten uitloopt voert de politie sinds januari systematisch identiteitscontroles uit, met speciale toelating van de burgemeester. Volgens buurtbewoners is dat niet voldoende. Alleen permanente bewaking zou volgens een anonieme getuige zoden aan de dijk zetten.

Sinds januari werden al 171 mensen gecontroleerd. Daarvan werden er 25 gearresteerd en 13 onder hen zijn in de gevangenis beland. De meesten onder hen zijn drugdealers, maar enkelen onder hen ook mensen die hier illegaal verblijven.

De controles lopen nog tot eind februari. Daarna zal het wijkteam deze acties evalueren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER