© RR

Zieke trainer verlaat kampioenenploeg: “Stef was echt een begrip binnen de club”

Coach Stephane ‘Stef’ Hendriks (62) nam door aanhoudende gezondheidsproblemen plots afscheid als trainer van zijn ploeg U15B van voetbalclub Merksplas SK. De ploeg draagt de behaalde kampioenstitel op aan de geliefde trainer.

BART VAN DEN LANGENBERGH

De jongens van de ploeg U15B van voetbalclub Merksplas moeten het voortaan zonder hun trouwe coach Stephane Hendriks stellen. ‘De Stef’ sukkelt met de ziekte van Kahler, een vorm van beenmergkanker. Bovendien werd hij begin oktober geveld door een trombose in zijn been. De gepensioneerde leraar van de gemeenteschool in Merksplas moest daarom noodgedwongen afscheid nemen van zijn geliefde team. “Ik volg momenteel chemotherapie en moet in januari een maand in afzondering in het ziekenhuis voor een behandeling”, vertelt de alleenstaande Stephane. “Na de operatie aan mijn been, sukkel ik ook nog wat met een klapvoet, waardoor ik mijn voet nog maar moeilijk kan optillen. Ik ben al van 1981 betrokken bij de jeugdwerking van Merksplas SK, maar nu is het moment gekomen om te stoppen als trainer.”

Afscheidsmatch

Voor de spelers van zijn ploeg U15B ging het afscheid van hun geliefde trainer niet onopgemerkt voorbij. Het team behaalde deze seizoenshelft de kampioenstitel, met veel voorsprong op de dichtste concurrenten. Normaal gezien zou het zaterdag, op het terrein van KFC De Kempen in Tielen (Kasterlee), nog een afscheidsmatch spelen voor hun coach, maar door de slechte weersomstandigheden konden er geen wedstrijden doorgaan. Op zaterdag 2 december vond er al een bescheiden kampioenviering in Merksplas plaats. “Iedereen heeft op een emotionele manier afscheid kunnen nemen van de Stef als actief trainer”, zegt Filip Van Breda, vader van een van de U15-spelers. “Onze jongens kregen een voor een van hem nog een mooi aandenken voor hun knappe resultaat. Het behalen van de titel was voor hem misschien wel het mooiste geschenk dat de ploeg kon teruggeven als dank voor de verscheidene jaren dat Stef hun trainer was. Stef was echt een begrip binnen de club. Wederzijds respect en sportief gedrag vond hij enorm belangrijk. Net daarom is deze erkenning zo verdiend. Gelukkig zal hij in de mate van het mogelijke de ploeg blijven volgen en aanmoedigen langs de zijlijn.”

Twee andere coaches hebben intussen de trainingen bij de U15B overgenomen. De komende wedstrijden zullen geleid worden door de vaste afgevaardigde en de verzorger van de ploeg. Stef hoopt nog zo veel mogelijk betrokken te blijven bij het team. “Ik blijf nog afgevaardigde, vooral dan bij thuiswedstrijden. Op verplaatsing gaan, lukt wat moeilijker. Ik wil ook nog enkele jaren afgevaardigde blijven bij onze U17-ploeg”, zegt Stephane strijdvaardig. “Het doet me enorm veel deugd dat de jongens van U15B de titel hebben binnengereven. Voor hen was het de eerste keer. Ze hebben het echt verdiend.”