© rr

Antwerpse zakenman Cardoen wil groot overdekt kinderspeelpark bouwen in Herentals

Ondernemer Karel Cardoen dient straks een bouwaanvraag in om de oude legerkazerne, met paradeplein en loodsen, om te vormen tot een overdekt kinderspeelplein, met aansluitend een trampolinepark. De Antwerpse zakenman, bekend van zijn inmiddels verkochte bedrijf Autostad op de Boomsesteenweg in Wilrijk, wil nog dit jaar op de site aan de slag.

Marc Helsen

Het verhaal van de oude legerkazerne in Wolfsteen is er een van vallen en opstaan. Het ministerie van Defensie vond na jaren leuren met het Herentalse legerdomein Wolfstee begin 2011 dan toch een koper in de bekende Antwerpse autohandelaar Karel Cardoen. Hij kocht het gebied van bijna dertien hectare, dat geprangd ligt tussen de Lierseweg en de industrie zone Wolfstee, als privéinvestering.

Bieden op het oude legerdomein kon destijds vanaf 2.075.000 euro. Cardoen was niet de hoogste bieder, dat was een Bulgaarse zakenman. Maar die bleek toen niet genoeg kapitaal bijeen te kunnen harken en dus haalde de tweede bieder, Cardoen, het.

Recreatiegebied

De exploitatiemogelijkheden bleken echter beperkt, want de Vlaamse overheid kleurde het gebied na de sluiting van de kazerne eind vorige eeuw bizar genoeg in als recreatiezone, terwijl het naburige Rietbroek ambachtelijke zone is en de gronden van de bestaande bedrijven in de buurt, zoals wasserij Van Ende-Roxy, industriezone werden.

Maar Cardoen bleef niet bij de pakken zitten: in eerste instantie wilde hij er een karting openen: Antwerp Karting College uit Wilrijk was bereid om de zaak te exploiteren, maar dat ging niet door want de stad weiger een milieuvergunning voor de exploitatie van een openlucht kartingcircuit wegens te veel hinder.

“Dus landeren we nu plan-B” zegt Karel Cardoen. “We willen nu graag een overdekte kinderspeeltuin bouwen met daarbij ook een trampolinepark.”

Indoor trampolineparken schieten in Vlaanderen als paddenstoelen uit de grond. In amper een half jaar tijd werden er al vijf nieuwe vestigingen geopend. Daaronder eentje in Geel. In Amerika zijn zo’n parken al langer populair, maar bij ons begint het nu pas. “De rage komt naar hier overgewaaid vanuit Nederland”, zegt Karel Cardoen, “het blijkt beslist geen eendagsvlieg.”

Parking van 150 plaatsen

Cardoen zal er wel moeten voor zorgen dat de site goed wordt ontsloten. “De bereikbaarheid is natuurlijk belangrijk”, weet hij, “maar langs de achterkant, via de spoorweg, kan het volgens ons makkelijk. We willen een parking van 150 parkeerplaatsen aanleggen. Er zal ook een drankgelegenheid komen voor de bezoekers van de kinderspeeltuin en het park.”

Met de aanschaf van het legerdomein deed Karel Cardoen indertijd ook aan lange termijnplanning. Want hij blijft hopen dat de provincie Antwerpen en stad Herentals er ooit in slagen om het recreatiegebied om te vormen naar bedrijvenzone. Dan wordt zijn investering pas écht interessant.

Cardoen verhuurde het terrein nu af en toe voor privé-feestjes of als fitnessruimte.