De Slachthuissite staat al tien jaar te verkommeren © sebastian steveniers

Ontwikkeling Antwerpse Slachthuissite niet in gevaar

De deal over de Slachthuissite in Antwerpen is ten vroegste eind januari rond, maar het project is niet in gevaar. De nieuwe mede-eigenaar Triple Invest heeft nog tot eind januari nodig om te controleren of het project goed in elkaar zit. De Vlaamse Bouwmeester zegt intussen dat de site veel open ruimte zal hebben.

christof willocx

De Slachthuissite staat al tien jaar te verkommeren, maar de stad wil er in de komende jaren onder meer drie hoge woontorens, een woonzorgcentrum, serviceflats, een buurtsportcentrum en nieuwe schoolgebouwen laten neerzetten.

De stad heeft, samen met het autonoom gemeentebedrijf AG Vespa, iets minder dan de helft van de grond van de site in eigendom. De meerderheid van de gronden zit vandaag nog altijd bij de financieel noodlijdende Land Invest Group.

Een nakend faillissement van de Land Invest Group zou de ontwikkeling van de Slachthuissite weer tot stilstand kunnen brengen. Vorige week leek even de redding te komen: projectontwikkelaar Triple Living meldde dat ze de gronden van Land Invest Group op de Slachthuissite had gekocht. Ze nam in één klap ook de gronden van de in aanbouw zijnde Lins Tower aan de Waaslandtunnel van Land Invest over.

© Sebastian Steveniers

Maar de vreugde was van korte duur, want vorig weekend en maandag raakte bekend dat een belangrijke aandeelhouder van Land Invest Group de gronden níét aan Triple Living wil verkopen.

“Overeenkomst blijft gelden”

Wat is het nu? “Wij blijven achter onze aankondiging van vorige week staan. Er is een principeovereenkomst om de ontwikkeling van de Slachthuissite en die van de Lins Tower over te nemen”, zegt een belangrijke stem bij Triple Living. “Wij hebben alleen nog tijd nodig om enkele zaken te controleren, zoals de toestand van de bodem van de sites en hoe de ontwikkeling van de sites juridisch in elkaar steekt. Dat zal wellicht nog tot eind januari duren. Pas daarna weten we zeker of we beide projecten kunnen ontwikkelen. Wij willen daarbij luisteren naar de zorgen van de buurtbewoners, en er alles aan doen om onze goede reputatie te behouden. Als die in deze zaak in het gedrang zou komen, dan haken we alsnog af. Maar voorlopig is daar geen sprake van.”

Ook volgens schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA) is er geen reden tot paniek. “Ik doe niet mee aan de speculatie”, zegt Rob Van de Velde. “We hebben enkele jaren geleden een overeenkomst gesloten met de grondeigenaars van de Slachthuissite. Dat waren toen andere eigenaars dan vandaag. In de overeenkomst staat dat ook de toekomstige eigenaars van de gronden zich aan het project op de Slachthuissite moeten houden. Dit project is dus niet in gevaar.”

© Guy Puttemans

“Veel open ruimte gepland”

Intussen laat ook Leo Van Broeck, die als Vlaams Bouwmeester de plannen voor de Slachthuissite kon inkijken, van zich horen. De architect reageert op oppositiepartij Groen, die vorige maand stelde dat de toekomstige bewoners van de Slachthuissite “op elkaar zullen plakken als mieren”, omdat er “drie keer zoveel woningen per hectare worden gebouwd als gemiddeld”.

“Het aantal woningen op de Slachthuissite ligt vandaag niet vast”, zegt Leo Van Broeck. “Een belangrijke graadmeter voor de site is wel al bekend: de vloerterreinindex. Dat is de verhouding tussen de vloeroppervlakte van de geplande gebouwen en de totale oppervlakte van het terrein. Die index is op de Slachthuissite 1,3.”

“Dat is vrij laag, waardoor er dus weinig bebouwing is. In de meeste Antwerpse buurten ligt de vloerterreinindex een pak hoger, van 1,5 tot 2. Op de Slachthuissite is dus veel groene ruimte gepland.”