© TVO

School sluit na amper één jaar vestigingsplaats in buurtgemeente: “Twee klassen van vier leerlingen is niet verdedigbaar”

Sint-Gillis-Waas/ Beveren -

Het Gemeentelijk Technisch Instituut (GTI) uit Beveren sluit na amper één schooljaar opnieuw de deuren van haar vestigingsplaats in buurgemeente Sint-Gillis-Waas. Slechts vier leerlingen gaven aan volgend schooljaar les te willen volgen in Sint-Gillis-Waas, waarna de gemeentebesturen in overleg besloten om geen nieuwe klassen in te richten.

Yannick Joos

Sinds september vorig jaar liepen er vier leerlingen school in het eerste jaar secundair in de GTI-vestiging in Sint-Gillis-Waas. Ze volgden de richting Wetenschappen-Technologie op het domein van basisschool Het Kompas en zouden normaal gesproken volgend schooljaar starten in het nieuw ingerichte tweede jaar STEM-technieken.

LEES OOK. Nieuwe vestiging GTI opent in september: “Inschrijvingen zijn volop aan de gang”

Toen dit voorjaar duidelijk werd dat opnieuw slechts vier leerlingen de vestigingsplaats van GTI in Sint-Gillis-Waas als eerste keuze doorgaven om hun secundaire schoolcarrière te starten, werd door de besturen van beide gemeenten beslist om de vestigingsplaats Sint-Gillis-Waas op te geven. (Lees verder onder de foto)

Het GTI was in Sint-Gillis-Waas gevestigd op het domein van basisschool Het Kompas.© if

“Het vooropgestelde minimumaantal leerlingen werd niet behaald, waardoor er ook onvoldoende leerkrachturen worden gegenereerd”, zegt Beverse schepen voor Onderwijs Katrien Claus (CD&V). “De leerlingen die zich reeds hadden aangemeld voor de afdeling in Sint-Gillis-Waas en de leerlingen die er momenteel school lopen, zijn op de hoogte gebracht van de stopzetting en krijgen hun tweede keuze toegewezen.”

Realistische beslissing

In Sint-Gillis-Waas geeft burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) aan dat de keuze om de lokale vestigingsplaats te sluiten vooral een realistisch besluit is. “Het onderwijs kampt nu al met een enorm lerarentekort en dan zijn twee klassen van telkens vier leerlingen gewoonweg niet verdedigbaar”, zegt De Rudder.

LEES OOK. Nog nooit zoveel leerkrachten, en toch vinden directeurs er te weinig: “Meer aan de hand dan personeelstekort”

“Ook het bijhorende financiële kostenplaatje zou niet te verantwoorden zijn. Desondanks zijn we blij dat we deze vestiging een kans hebben gegeven, maar we moeten realistisch zijn met het oog op de toekomst van de school. In het verleden hoorden we vaak signalen van ouders die hun kinderen graag school zouden laten lopen in de gemeente, maar klaarblijkelijk vindt de overgrote meerderheid het oké om naar Beveren of Sint-Niklaas te trekken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER