Bij aanvang van de 2e halve finale van het Songfestival trekt een pro-Palestijnse demonstratie door de straten van Malmö.
Foto: AP/Martin Meissner via Belga Image

Duizenden mensen protesteren in Malmö tegen deelname Israël aan Songfestival

Enkele duizenden pro-Palestijnse demonstranten hebben in Malmö geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival. Vanavond staat in de Zweedse stad de 2e halve finale van de liedjeswedstrijd op het programma. Door de oorlog in Gaza vinden de demonstranten het onbegrijpelijk dat Israël mag deelnemen aan de wedstrijd.

De voorbije weken en maanden was er al meermaals protest tegen de Israëlische deelname aan het Songfestival. Ook bij ons werden vragen gesteld, onder meer door Vlaamse minister van Media Benjamin Dalle (CD&V). De VRT legde zich neer bij de beslissing van de European Broadcasting Union om Israël te laten deelnemen, maar heeft wel haar bezorgdheden overgemaakt aan de EBU.

Deze namiddag zijn enkele duizenden mensen samengekomen in Malmö om bij aanvang van de 2e halve finale te protesteren, tegen de deelname van Israël en bij uitbreiding tegen de oorlog in Gaza. 

Bekijk: ook de bekende Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg mengt zich in het protest

Videospeler inladen...

De politie was massaal aanwezig in het stadscentrum van Malmö, maar liet begaan. Het protest verliep ook zonder incidenten. Volgens de politie telde de demonstratie zo'n 5.000 mensen. 

De demonstranten scandeerden Pro-Palestijnse leuzen en zwaaiden met Palestijnse vlaggen. Op andere vlaggen en borden stonden boodschappen die weinig vatbaar zijn voor interpretatie. "Nee, tegen volkerenmoord", en "welkom bij het Genocide Songfestival", luidt het onder meer. 

De politie schat dat zo'n 5.000 mensen deelnamen aan de demonstratie.
Foto: Johan Nilsson/TT via Belga Image

Meest gelezen