Het is niet de eerste keer dat de man en de vrouw een Koran verbranden in Zweden.
Foto: Belga

Koranverbranding in Zweedse stad Malmö, waar vandaag festiviteiten voor Songfestival beginnen

In Malmö (Zweden) hebben een man en een vrouw gisteren een koran en een Palestijnse vlag verbrand. Net vandaag starten de feestelijkheden voor het Eurovisiesongfestival. De verbranding werd gelivestreamd op sociale media. Er braken geen rellen uit, in tegenstelling tot eerdere verbrandingen, zegt correspondent Jeroen Visser ter plaatse.

De koranverbranding gebeurde op een groot plein in Malmö, op een steenworp van 2 locaties waar vandaag de feestelijkheden voor het Eurovisiesongfestival van start gaan. 

Een man en een vrouw verbrandden er niet alleen een koran, maar ook een Palestijnse vlag. Op hetzelfde ogenblik vond er ook een tegenbetoging van sympathisanten van de Palestijnse zaak plaats. 

Bekijk: de koranverbranding in Malmö

Videospeler inladen...

De afgelopen 2 jaar waren er al verschillende koranverbrandingen in Zweden, die vaak tot massale protesten en rellen hebben geleid. Al bleef het nu rustig, zegt correspondent Jeroen Visser ter plekke in VRT NWS Laat. "Er werd gevreesd dat er deze keer ook rellen zouden uitbreken, maar het bleef kalm. Er wordt opgelucht gereageerd."

Koranverbrandingen bijna altijd toegelaten

De Zweedse politie krijgt veel kritiek omdat ze de actie toestond vlak voor zo'n groot evenement.

De actievoerders hadden toestemming gevraagd en gekregen om de koranverbranding uit te voeren, maar waarom geeft de overheid die goedkeuring? "Omdat dat moet", zegt Visser. "De vrijheid van meningsuiting gaat heel erg ver in Zweden. Dus je moet heel sterk in je schoenen staan en met heel veel argumenten komen als je zo'n verzoek wilt afwijzen. Het wordt in bijna alle gevallen toegestaan."

Bekijk: Er worden pogingen ondernomen om de koranverbrandingen beter te controleren, zegt correspondent Jeroen Visser in VRT NWS Laat

Videospeler inladen...

Volgens Visser heeft de meerderheid van de Zweden genoeg van die verbrandingen. Zeker na de dodelijke aanslag op 2 Zweedse voetbalsupporters in Brussel vorig jaar, waarbij de terrorist in een filmpje uitdrukkelijk verwees naar de koranverbrandingen in Zweden.

"Er wordt gekeken of de politie misschien meer mogelijkheden kan krijgen om zo'n koranverbranding af te wijzen. Daarvoor moet de wet worden gewijzigd. Er is nu een commissie bezig om te kijken hoe dat kan. De resultaten van het onderzoek worden deze zomer verwacht."

Songfestival

Het zal niet toevallig zijn dat de verbranding plaatsvond in Malmö, waar vandaag de feestelijkheden starten van het Eurovisiesongfestival. "De mensen die hierachter zitten, doen alles om aandacht te krijgen. En nu is het natuurlijk een mooie aangelegenheid om aandacht en een podium te krijgen."

De politie in Malmö zet de komende periode extra veiligheidsmaatregelen in, zeker omdat er ook heel wat demonstraties zullen plaatsvinden tegen de deelname van Israël aan het Eurovisiesongfestival.

Zo zullen er een pak meer agenten ingeschakeld worden, maar bijvoorbeeld ook drones en camera's. "De politie zegt wel dat het zeker veilig is voor fans om af te zakken naar Malmö, maar dat ze oplettend moeten zijn."

Meest gelezen