© AFP

“Jaarlijks sterven 2,6 miljoen baby’s nog voor ze een maand oud zijn”

Niet ieder kind krijgt dezelfde start in het leven. Dat blijkt nog maar eens uit een rapport over zuigelingensterfte van Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties. Kinderen geboren in Japan, IJsland en Singapore hebben de grootste overlevingskans. Borelingen in Pakistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan hebben de grootste kans om te overlijden voor ze een maand oud zijn.

Acht van de tien minst gunstige plekken om ter wereld te komen, liggen in de Sub-Sahara. Pakistan bekleedt de weinig benijdenswaardige eerste plaats, met een zuigelingensterfte van 1 op 22. Daarna komen de Centraal-Afrikaanse Republiek (1 op 24) en Afghanistan (1 op 25). Plaatsen 4 tot en met 7 worden ingenomen door Somalië, Lesotho, Guinee-Bissau en Zuid-Soedan, waar de zuigelingensterfte 1 op 26 bedraagt. Op de achtste plaats komt Ivoorkust (1 op 27). De top 10 wordt afgesloten door Mali en Tsjaad, met een sterftegraad bij pasgeborenen van 1 op 28.

België staat op de 164ste plaats, met een zuigelingensterfte van 1 op 455.

Miljoen baby’s sterft op geboortedag

‘In de laatste kwarteeuw hebben we het aantal sterfgevallen bij kinderen jonger dan vijf jaar kunnen halveren, maar we hebben niet dezelfde vooruitgang kunnen boeken bij kinderen jonger dan 1 maand’, zegt Henriette Fore, uitvoerend directeur van Unicef. ‘Aangezien de meerderheid van deze sterfgevallen te voorkomen is, falen wij bij ’s werelds armste baby’s. Jaarlijks sterven wereldwijd 2,6 miljoen baby’s nog voor ze een maand oud zijn. Een miljoen van hen sterft op de geboortedag.’

Meer dan 80 procent van de sterfgevallen bij zuigelingen is te wijten aan vroeggeboorte, complicaties bij de bevalling of infecties. Door een tekort aan goed opgeleide gezondheidswerkers en verloskundigen krijgen duizenden mensen niet de broodnodige ondersteuning om te overleven.

Zorg durven vragen

Unicef wil daar verandering in brengen met zijn campagne Every Child ALIVE. De organisatie vraagt niet alleen meer geschoold medisch personeel, maar ook toegang tot medicijnen en medische voorzieningen voor aanstaande moeders. Bovendien pleit Unicef voor ‘empowerment’ van meisjes en moeders, zodat ze de zorg waar ze recht op hebben, durven te vragen en krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER