Nafi Thiam geeft tips om goede voornemens volgend jaar wél vol te houden

Mislukken je goede voornemens elk jaar? Je bent niet alleen. Van de helft van de Belgen die ze maakte begin 2018, hield slechts één op de tien ze vol. Dat blijkt uit een peiling van iVOX. Dat kan véél beter. Nafi Thiam, wereldkampioene zevenkamp en ambassadrice van het merk Alpro, geeft tips om de komende maanden door te zetten.

vwh

De lijst met goede voornemens is lang, maar uit de rondvraag bij duizend Belgen blijkt dat de motivatie na Nieuwjaar heel snel verdwijnt. Volgende keer beter, toch? Juist ja: de peiling toont aan dat 43 procent van de Belgen volgend jaar wil afvallen. Zo’n 39 procent wil gezonder eten en 38 procent vindt dat het tijd is om wat meer te gaan sporten. Sportvrouw Nafi Thiam geeft zeven makkelijke tips, die voor iedereen het verschil kunnen maken.

1. Start de dag met minder suikerDe Belg weet intussen dat suiker ongezond is en twee derde wil er ook effectief minder eten, maar niet als dat ten koste gaat van de smaak. Onder het mom van ‘kleine beetjes helpen’, laat je de boterham met choco of confituur beter voor wat hij is. Met zelfgemaakte granola (wees zuinig met honing) of dranken op basis van soja, amandel of haver ben je al op de goede weg.

2. “Geen tijd” is geen excuus om een gezond ontbijt over te slaan

Een op de vier Belgen geeft aan dat tijd een grote valkuil is om goede voornemens vol te houden. Wees de drukte slim af. Kies bijvoorbeeld voor een plantaardig alternatief voor yoghurt en meng het met granola en vers fruit. "Overheerlijk en zo klaar”, aldus Nafi.

3. Eet een keer per week plantaardig

Je hoeft niet noodzakelijk vegetarisch te worden, maar één dag per week vegetarisch eten heeft al een impact op je gezondheid. Plantaardige voeding bevat meestal immers minder verzadigde vetzuren en vaak ook goede onverzadigde vetzuren. Wie de verzadigde vetten in de voeding vervangt door de onverzadigde, houdt het cholesterolgehalte onder controle. Je bewijst er ook de planeet een dienst mee: wie één dag plantaardig eet, bespaart 1.500 liter water.

4. Geef voorkeur aan de trap, niet aan de lift

Een klassieker die nog te vaak wordt vergeten: laat de lift voor wat hij is. Moet je echt tientallen keren per dag naar boven of beneden, dan maakt het ook al een groot verschil op de stappenteller als je twee (of meer) keer de moed verzamelt om de trap te nemen. Zie het gerust als sport: wie traploopt, verbruikt dubbel zoveel calorieën als tijdens het joggen.

5. Skip de melk in je koffie

Graag een kopje koffie aan het begin van de dag? Probeer het drankje dan puur te drinken, zonder extra toevoegingen. Mag het toch wat zoeter, ga dan voor plantaardige melk zoals soja, amandel, kokosnoot, cashewnoot, rijst of haver.

6. Laat je begeleiden door de Nutri-Score

Tegenwoordig staat op veel verpakkingen een Nutri-Score, die helpt om gezondere en evenwichtigere voedingskeuzes te maken. Deze graadmeter wordt berekend op basis van 100 gram van het product in kwestie. Zitten er voldoende gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen in? En bevatten ze ook te beperken en dus minder gezonde bestanddelen zoals vetten en suikers? Vervolgens krijgt het product een score - van A tot E - op een gekleurde tabel. De linkse categorieën in het groen zijn gezond, hoe meer je naar rechts gaat, hoe slechter de score.

7. Fiets naar de bakker

Ga met de fiets naar de bakker, de supermarkt of je kinderen ophalen aan de schoolpoort. Het zijn deze kleine aanpassingen die een blijvende positieve impact hebben op je gezondheid. De rondvraag toont aan dat 43 procent van de Belgen het haalbaar vindt om met de fiets te shoppen, dus waar wacht je nog op?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer