Direct naar artikelinhoud
Ontsnapping

Vijf mensen uit gesloten centrum voor illegalen ontsnapt: één van hen gelinkt aan terroristisch netwerk

Vijf mensen uit gesloten centrum voor illegalen ontsnapt: één van hen gelinkt aan terroristisch netwerk
Beeld BELGA

Er zijn vijf mensen ontsnapt uit het gesloten centrum voor illegalen in Steenokkerzeel, waaronder iemand gelinkt aan een terroristisch netwerk." De wateroverlast van donderdagavond maakte dit indirect mogelijk", aldus Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

"Na hevige onweer en de modderstromen die daarop volgden, hadden we elektriciteitsproblemen", zegt de burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon (N-VA). "Dit had een veiligheidslek tot gevolg, waar vijf mensen gebruik van hebben gemaakt om te ontsnappen." Katrien Jansseune, woordvoerster van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), bevestigt dat problemen met de elektriciteit aan de basis liggen van het feit dat vijf personen afgelopen nacht zijn kunnen ontsnappen uit het gesloten centrum voor illegalen De Caricole in Steenokkerzeel. Het vijftal is momenteel nog steeds spoorloos.

"Afgelopen nacht omstreeks half drie heeft het vijftal dan gebruik gemaakt van de bedeling van maaltijden in het kader van de ramadan. Ze zijn kunnen ontsnappen door een gat te maken in een eerste raam en hebben vervolgens met behulp van bedden de buitenvensters kunnen stuk slaan. Dit materiaal werd vervolgens ook gebruikt om te kunnen afdalen en weg te vluchten", aldus de woordvoerster.

De ontsnapte mensen zijn drie Marokkanen, een Rus en een Algerijn, verklaarde Francken tegen de VRT. Van de vijf ontsnapten is er één die gerechtelijk veroordeeld werd voor twee drugsfeiten. "Een tweede is momenteel verdacht in een lopend onderzoek naar terrorisme", aldus Jansseune. Het vijftal wordt momenteel met man en macht opgespoord en is reeds nationaal geseind. De nodige stappen zijn genomen voor een internationale seining.

Het vijftal wordt momenteel met man en macht opgespoord en is reeds nationaal geseind

Jansseune wijst er tot slot op dat de gesloten centra voor asielzoekers zeer goed beveiligd zijn en het aantal ontsnappingen uit deze centra zeer beperkt is. "De ontsnappingsratio in 2014 was 0,014 procent, in 2015 was dat 0,032 procent, in 2016 0,023 procent en in 2017 slechts 0,0004 procent", aldus de woordvoerster.

Luchtvaartpolitie

Straks gaan Francken en Ryon op plaatsbezoek. "We gaan kijken hoe dit probleem is kunnen ontstaan en wat we moeten doen om het op te lossen", aldus Ryon. Hij benadrukt wel dat het om uitzonderlijke omstandigheden gaat. "Heel Steenokkerzeel stond onder water en we hebben ook grote modderstromen gehad."

Om 11.30u brengt de staatssecretaris een plaatsbezoek, samen met de directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken Freddy Roosemont en de burgemeester van Steenokkerzeel Kurt Ryon. "De schade aan de caricole, het gesloten asielcentrum, is groot. We moeten zo dadelijk bekijken of de zaken nog veilig kunnen verlopen, anders moet er worden ontruimd", zegt Francken.

Vorig jaar ontsnapten ook al drie illegalen uit het gesloten asielcentrum. Twee van hen konden de dag erop alweer opgepakt worden.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...