26 april 2024 om 02:00
Jan-Willem Wits
beeld nd

Er zijn nauwelijks theologen die kunnen tippen aan Augustinus

‘188 afleveringen, 209 uur, 5.083.444 streams en oneindig veel Augustinus.’ Zo vatte journalist en podcastmaker David Boogerd de oogst van vijf jaar De Ongelooflijke Podcast samen. Voor de vaste luisteraars zijn de regelmatige verwijzingen naar de heilige kerkvader Augustinus (354-430) een rode draad, die geregeld voor een glimlach zorgt. Met name wanneer theoloog Stefan Paas en historicus Beatrice de Graaf aanschuiven - twee degelijk protestantse intellectuele kernreactoren, die als duo op vol vermogen gaan - is een aflevering zonder Augustinus onbestaanbaar. 

Ook tijdens de viering van het vijftigjarig jubileum van het Wetenschappelijk Instituut van de SGP deze maand viel de naam van de voormalige bisschop van Hippo. De feestspreker van de dag, rechtsfilosoof Bas Hengstmengel, raadde de partij aan terug te grijpen op de tweerijkenleer van Augustinus. Kennelijk kunnen de formulieren van enigheid het prima met een katholieke kerkleider uithouden. 

Dat Augustinus voor veel protestanten een grote bron van inspiratie is, is niet van vandaag of gisteren. Ook de vaders van de Reformatie, zoals Luther (zelf een voormalige augustijner monnik) en Calvijn, zagen in Augustinus een belangrijke leermeester. Vreemd is dat niet, want ik durf gerust de stelling aan dat na Augustinus er nauwelijks nog theologen..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'

Jan Willem Wits

Waarom het een aderlating is als de lutheranen in Nederland zouden uitsterven

Hoelang houden de kwijnende lutherse gemeenten binnen de Protestantse Kerk het nog vol? Wat zou het betekenen als ze van de Nederlandse aardbodem verdwenen? We kunnen de lutheranen niet missen, vindt Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Christenzionist in gesprek met een Palestijns christen. 'Je kunt altijd nog verhuizen'

Stel dat een christenzionist ergens bij Bethlehem de Palestijnse Daoud Nassar ontmoet. Aad Kamsteeg maakt zich een voorstelling van dat gesprek en welke argumenten dan meestal worden gebruikt.

Afbeelding

Het is goed te begrijpen waarom voetballer Cody Gakpo luistert naar de worship van Eline van Dijk

De teksten van een nieuwe generatie Nederlandse worship- en aanbiddingsleiders worden eerlijker valt columnist Gerard ter Horst op. Een sterk voorbeeld vormt Eline van Dijks ‘Levenswoorden’. Cody Gakpo blijkt ook fan.