Bestrijdingsmiddel verboden, telers vrezen einde kersenteelt

Nieuws
De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) vreest dat de kersenteelt uit Nederland verdwijnt, omdat het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit geen vrijstelling geeft voor twee bestrijdingsmiddelen die de kers beschermen tegen een specifiek soort fruitvlieg.
anp
vrijdag 19 april 2024 om 14:59
Afbeelding
beeld anp

De middelen Tracer en Exirel mogen niet zomaar worden gebruikt, omdat het middel schadelijk kan zijn voor de omgeving als het bijvoorbeeld in het oppervlaktewater terechtkomt. Daarom vraagt de fruitteeltsector ieder jaar een vrijstelling aan om de middelen toch te mogen gebruiken, die de telers sinds 2015 elk jaar hebben gekregen.

Dit jaar besloot het ministerie dat er geen vrijstelling komt voor het gebruik van de bestrijdingsmiddelen. De belangrijkste reden daarvoor is volgens een woordvoerder van het ministerie "de zeer slechte naleving van de voorschriften door telers". De risico's voor de omgeving zijn daarom te groot geworden. "Nederland staat juist voor een grote opgave om tot een betere waterkwaliteit te komen", zegt hij.

Begrip

Het is het negende opeenvolgende jaar dat een vrijstelling wordt aangevraagd, terwijl die volgens het ministerie alleen zijn bedoeld voor onvoorziene noodsituaties. Ook constateerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit volgens het ministerie in 2021 al dat telers zich slecht aan de voorwaarden hielden. De woordvoerder zegt begrip te hebben voor de lastige situatie van de telers en stelt dat het besluit geen eenvoudige afweging is geweest.

"Zonder deze middelen zal de schade aan de oogst zo aanzienlijk zijn, dat de teelt gedoemd is te mislukken", stelt de NFO. Het gevolg zou zijn dat de kersenteelt binnen enkele jaren "volledig zal verdwijnen uit Nederland".

Eitjes

Bovendien zijn de middelen in België en Duitsland wel te gebruiken, stelt voorzitter Ron Mulders van de fruitteeltbrancheclub. "Hiermee worden Nederlandse telers benadeeld en is er een ongelijke concurrentie in de Europese markt."

De suzuki-fruitvlieg, de soort waar het om gaat, legt eitjes in de vruchten en beschadigt daarmee de kersen. Volgens Mulders zijn ongeveer honderd tot tweehonderd Nederlandse bedrijven in belangrijke mate afhankelijk van de kersenteelt en loopt hun inkomen nu gevaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

VN: wederopbouw Gaza kost tientallen miljarden

De Verenigde Naties verwachten dat de wederopbouw van de Gazastrook tientallen miljarden dollars gaat kosten. 'De verwoestingen zijn enorm en ongekend', zei assistent-secretaris-generaal Abdallah al-Dardari.

Afbeelding

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda.

Afbeelding

Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. 'Daar voeren wij op dit moment geen discussie over', zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

Afbeelding

Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan.

Afbeelding

ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd.

Afbeelding

Bloomberg: Turkije staakt alle handel met Israël

Turkije is van plan alle handel met Israël te staken, meldt persbureau Bloomberg, dat zich baseert op twee Turkse overheidsfunctionarissen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan laat zich regelmatig zeer kritisch uit over Israël en over de oorlog in de Gazastrook.