Direct naar artikelinhoud

Kindhuwelijken nog altijd legaal in de VS

De Bengaalse Amina (15) en haar echtgenoot Munir (22). Bij kindhuwelijken denken we vooral aan ontwikkelingslanden, maar ze komen dus ook in de VS voor.Beeld Getty Images

Kindhuwelijken zijn niet enkel een kwestie van ontwikkelingslanden, ook in de Verenigde Staten komen ze vandaag nog voor. Dat zegt Nicholas Syret, professor Vrouwen- en Genderstudies. "25 staten hebben geen absolute minimumleeftijd."

Bij kindhuwelijken denken we al snel aan ontwikkelingslanden: India, Bangladesh, maar ook Afrikaanse en Midden-Oosterse landen. Toch hoeven we het niet zo ver te zoeken, zegt Nicholas Syrett aan persagentschap Inter Press Service. Hij is hoogleraar Vrouwen- en Genderstudies aan de Universiteit van Kansas en schreef een boek over de geschiedenis van het kindhuwelijk in de Verenigde Staten. 

'De voorbije deccenia zijn er kinderen getrouwd op een leeftijd van tien, elf, twaalf jaar'
Nicholas Syret, professor Vrouwen- en Genderstudies

Naast een geschiedenis, is er ook een heden. Volgens Syrett zijn er in de laatste vijftien jaar 207.000 tienerhuwelijken voltrokken in de Verenigde Staten. Al staat dat nog niet gelijk aan kindhuwelijken. De verschillende staten hebben namelijk elk hun leeftijdsgrens voor het huwelijk. In de meeste gevallen ligt die op 16 of - zoals in ons land - 18 jaar, maar er zijn ook uitzonderingen op de regel. 

"In sommige, vooral zuidelijke staten, mogen ouders of een rechter alsnog een huwelijk goedkeuren op een jongere leeftijd. Dat kan bijvoorbeeld als het meisje zwanger is, of als de tiener in kwestie al op eigen benen staat.", legt Syrett uit aan Inter Press Service (IPS).

"In sommige extreme gevallen wordt het huwelijk zelfs goedgekeurd als een zwangerschap het gevolg is van een verkrachting. Als de ouders goedkeuren dat het slachtoffer en haar verkrachter trouwen, wordt de dader soms zelfs niet vervolgd."

Syrett wijst erop dat tal van staten, door verschillende uitzonderingen, geen absolute minimumleeftijd hebben. "25 in totaal", zegt hij. "Dat heeft ertoe geleid dat er de voorbije decennia al kinderen zijn getrouwd op een leeftijd van tien, elf, twaalf jaar. Als je alle uitzonderingen in rekening neemt, zijn er in de VS 25 staten die geen absolute minimumleeftijd hebben voor het huwelijk."