Direct naar artikelinhoud
DM ZAPT

Waarom 'Modern Family' onze tijd beter vat dan de doorsnee tv-soap

Waarom 'Modern Family' onze tijd beter vat dan de doorsnee tv-soap
Beeld Modern Family

In de dagelijkse rubriek DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Robin Broos over Modern Family.

Voor velen is televisie een venster op de wereld. Toen mijn ouders midden jaren 90 uit elkaar gingen, was dat voor mijn grootouders onbevattelijk. In hun leefwereld was dat een schande. Zo zou God het nooit gewild hebben! Tot ze in hun favoriete tv-soap niets anders zagen dat scheidende echtparen, en ze stilaan beseften dat de wereld rondom hen was veranderd. Dat gebroken huwelijken in de beste families voorkomen.

Nu goed, dit is geen pleidooi voor Thuis. Uiteraard alle waardering voor dat programma en zijn voortrekkersrol in het doorbreken van de laatste taboes. Maar na 4.318 afleveringen heeft er haast iedereen het met iedereen gedaan en is de helft van de cast uitgemoord. Laten we wel wezen: dat komt niet in alle families voor.

In 'Thuis' heeft haast iedereen het met iedereen gedaan en is de helft van de cast uitgemoord. Laten we wel wezen: dat komt niet in alle families voor

Daarom is een sitcom als Modern Family een veel aannemelijker voorbeeld van het gezin anno 2017. Alles vertrekt vanuit een nieuw samengestelde familiestamboom. Bovenaan staat Jay Pritchett (Ed O'Neill, u kent hem nog als Al Bundy uit Married... with Children), gescheiden en hertrouwd met de veel jongere single mom en Colombiaanse trophy wife Gloria. Jays zoon Mitchell adopteerde met zijn partner Cam een Vietnamees meisje. Zijn dochter Claire trouwde met de eerder idiote Phil Dunphy, zij hebben drie kinderen.

Verzet

Toen de serie in 2009 startte op de Amerikaanse familiezender ABC – dochter van The Walt Disney Company – stootte dat op veel verzet. Protagonisten van de traditionele familiewaarden hadden moeite met de premisse, vooral de familietak waar twee vaders samen een kind opvoeden. Schande! Zo zou God het nooit gewild hebben!

Het was voor de makers heel makkelijk om te vervallen in clichés en domme homomoppen. In plaats daarvan werd de familie Pritchett gezet als de normaalste zaak ter wereld. Toegegeven, met een pater familias die soms nog worstelt met de geaardheid van zijn zoon, maar zich net zo goed kan opjagen in de nervositeit van zijn dochter. Brutaal eerlijke situaties, zoals ze in de beste families voorkomen.

Voor echte families zijn de dagelijkse beslommeringen minstens even zorgelijk als grote thema's zoals verkrachting, moord, discriminatie en politiek

Tegelijk blijft de sitcom ver weg van grote thema’s als verkrachting en moord, discriminatie en politiek. Want voor echte families zijn opgroeiende kinderen, onuitgesproken ruzies of onderliggende frustraties – de dagelijkse beslommeringen – minstens even zorgelijk. Precies dat maakt het allemaal wat herkenbaarder dan een gijzeling, kidnapping of vergiftiging in de favoriete tv-soap van mijn grootouders.

Wollig

De Pritchetts zijn – op het risico nu even heel wollig te worden – mensen die elkaar graag zien. Die niet zonder elkaar kunnen. Het is bijvoorbeeld heerlijk te zien hoe Jay en zijn stiefzoon Manny naar elkaar toe groeien. Twee verschillende karakters, één hetzelfde gezin. Maar dat betekent niet dat ze elkaars doen en laten te allen tijde appreciëren.

Het is heerlijk te zien hoe Jay en zijn stiefzoon Manny naar elkaar toe groeien. Twee verschillende karakters, één hetzelfde gezin

"Family is family", aldus Gloria Pritchett. "Whether it's the one you start out with, the one you end up with, or the family you gain along the way." Kortom, een familie anno 2017. Wat zou de God van mijn grootouders daarop te zeggen hebben?

Seizoen 8 van Modern Family start maandag om 19.40 uur op Q2.