© rr

Baby Miguel in VS met succes aan tweede oog geopereerd: “Dit is ons mooiste kerstgeschenk”

Baby Miguel uit Arendonk, die een ernstige aandoening aan de ogen heeft, is dinsdag in een Amerikaans ziekenhuis met succes aan het tweede oog geopereerd. “We zijn trots”, zegt de mama. “Dit gaan we vieren met een uitstap naar New York.”

Ivo Meulemans

© rr

Na de geboorte op 26 juli van dit jaar werd bij Miguel Lu de zeldzame oogafwijking sclero cornea vastgesteld. Het wit van het oog is bij de jongen over de pupil heen gegroeid. Volgens de Luikse professor Bernard Duchesne kon alleen James Aquavella, een 85-jarige chirurg in Rochester bij New York, hem helpen.

Maar er was haast mee gemoeid. Als Miguel niet binnen de zes maanden na de geboorte aan de ogen zou worden geopereerd, zou hij voor de rest van het leven blind zijn. De ouders, Lieveke de Kort (31) en Michael Lu (33), startten in september een crowdfunding. Mede dankzij de gulle gift van de Nederlandse voetbalvedette Wesley Sneijder, op dit moment actief bij OGC Nice, en zijn vrouw Yolanthe Sneijder-Cabau werd eind oktober het vooropgestelde bedrag van 110.000 euro verzameld.

Eind november vlogen de ouders met hun zoontje naar de Verenigde Staten. Na een reeks tests en gesprekken nam dokter James Aquavella op 29 november met zijn team het linkeroog, dat het zwaarst was getroffen, onder handen. Hij maakte een opening in het oog en plantte er vervolgens hoornvliesdeeltjes uit kunststof in.

Lampje volgen met oog

Afgelopen dinsdag volgde in het ziekenhuis van Rochester een ingreep aan het tweede oog van Miguel. “De operatie heeft in totaal vier uur geduurd en gebeurde opnieuw onder leiding van dokter Aquavella”, vertelt mama Lieveke de Kort. “Na de eerste ingreep zei de chirurg dat Miguel de beste ogen heeft van alle patiënten die hij al had behandeld. Ook de operatie aan het rechteroog is volgens hem prima verlopen.”

© rr

Het herstel van het linkeroog na de operatie verloopt voorspoedig. “Voor hoeveel procent Miguel later zal kunnen zien, weten we niet. Daar durft de dokter zich niet over uitspreken”, zegt Lieveke. “Maar dat wijst de toekomst wel uit. Bij elke controle die hij ondergaat, volgt Miguel mooi het lampje. En dat doet ons veel plezier.”

Kerstbomen kijken

Enkele uren na de tweede ingreep mochten Lieveke, Michael en Miguel het ziekenhuiscomplex al verlaten. “De operaties bij Miguel zijn het mooiste kerstgeschenk dat we ons konden wensen”, zegt Lieveke. “We gaan dit vieren met een uitstap van drie dagen naar New York. Normaal vliegen we vlak voor de feestdagen weer naar huis zodat we kerst in Arendonk of bij familie of vrienden kunnen vieren.”

De pleister op het rechteroog werd woensdag verwijderd. “Maar voorlopig heeft hij zijn oogjes nog niet veel open gehad vandaag”, zegt Lieveke vanuit Rochester. “Miguel is erg vermoeid. Hij kan zijn ogen amper open houden als hij wakker is. Maar zodra we in New York zijn, zal dat wel veranderen. Hij wil ongetwijfeld de grote kerstbomen wel zien.”

Dokter Duchesne uit Luik staat in voor de nazorg zodra Miguel weer in België is.

© BDD