Meester Francis die duizenden kinderen liet bewegen gaat met pensioen

Zoersel -

“Je krijgt het weer dat je verdient”, zei directeur Ilse Laenen van de Sint-Elisabethschool in Zoersel. Turnleerkracht Francis Boden (61) arriveerde onder een strálende zon per fiets op zijn afscheidsfeestje. 41 jaar lang liet hij de kleuters en lagereschoolkinderen bewegen.

Kristin Matthyssen

Meester Francis gaat op 1 mei met pensioen. Maar gewoon vertrekken mocht hij niet. “Meester Francis is zoveel meer dan een turnleerkracht. Hij is de duivel-doet-al van de Sint-Elisabethschool”, vertelt directeur Laenen. “Alles mochten we aan hem vragen. Hij is heel graag gezien bij de kindjes, maar ook bij hun ouders, aan wie hij ook soms turnles gegeven heeft. Meester Francis was ook hard betrokken bij buitenschoolse activiteiten. Zo begeleidde hij mee de tweedaagse van de vierdejaars, was hij begeleider op de zeeklassen en actief in het oudercomité als verantwoordelijke leerkracht.”

Meester Francis op zijn troon. De zon scheen hard.© kma

De 270 kinderen van de Sint-Elisabethschool mochten voor het afscheid van de turnleerkracht sportkleding dragen als ze dat wilden. Francis woont zelf in Zoersel. Hij ging ’s ochtends eerst ontbijten bij een collega om de hoek. Daarna kwam hij op de tonen van Les Lacs de Connemara waarbij alle kinderen en collega’s met witte papieren zakdoekjes zwaaiden, op de speelplaats gefietst. Aan zijn bagagedrager hingen kleurrijke ballonnen. Meester Francis deed nog wat ererondes op zijn fiets en op een kleine kinderfiets. Uiteraard wou iedereen een high-five.

“Hij is wielertoerist en traint om een berg te beklimmen. Hij is ook actief bij de KWB en heeft zelf een kleinzoon Lowie. We gaan hem missen maar gunnen hem allemaal heel hard zijn verdiende rust”

Ilse Laenen

Directeur Sint-Elisabethschool

Daarna gezeten op een troon kreeg hij in plaats van de EHBO-kist waarmee hij ook vaak gesignaleerd werd op school, een EHBA-kist, voor Eerste Hulp Bij Afscheid. De kinderen zongen een lied en deden een bewegingsdansje dat de meester hen had aangeleerd.

Een high-five voor meester Francis.© kma

Samen met meester Patrick en de ICT-coördinator was hij de enige man op school. Meester Noah zal Francis als turnleerkracht opvolgen. Francis was een beetje te overdonderd voor een grote speech, maar haalde een lege fles water en een lege fles cola uit zijn fietszak. “Jullie gaan nu allemaal per twee staan en de ene is de waterfles en de andere de colafles. En dan doen jullie de flessen na”, legde de turnmeester uit. Waarop hij de flessen op muziek liet dansen, springen, wiebelen en zelfs rollen. Daarna volgde nog een polonaise op de muziek van Laat de zon in je hart.

Meester Francis met zijn lege flessen.© kma

Meester Francis gaat zich niet vervelen, denkt de directeur. “Hij is wielertoerist en traint om een berg te beklimmen. Hij is ook actief bij de KWB en heeft zelf een kleinzoon Lowie. We gaan hem missen maar gunnen hem allemaal heel hard zijn verdiende rust.”

© kma

© kma

© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners