© HBVL

Het Belang van Limburg is jouw gids naar de verkiezingen van 9 juni

Hasselt -

Rapporten van onze Limburgse verkozenen, analyses en reportages over de zorgen van de Limburgers, het examen van de lijsttrekkers, de grote Limburgse peiling, politieke debatten, De Stemtest… Vanaf maandag is Het Belang van Limburg jouw gids naar de verkiezingen van 9 juni 2024.

Yves Lambrix, Liliana Casagrande en Timmie van Diepen

Op zondag 9 juni trekken we met zijn allen naar de stembus, voor de Europese, federale en Vlaams verkiezingen. De volgende vijf weken trekt Het Belang van Limburg alle registers open om je te informeren en te helpen om een juiste keuze te maken. Wat mag je allemaal van HBVL verwachten?

1. De Stemtest

In samenwerking met VRT NWS lanceerden we half april al De Stemtest. Met dit online kompas kan jij ontdekken welke partij het nauwst bij jou aansluit.

2. De rapporten

We trappen de campagne maandag af met de rapporten van de 36 Limburgers die de voorbije vijf jaar in het Europees, federaal of Vlaams Parlement hebben gezeteld. Wie heeft het goed gedaan? Wie presteerde ondermaats? Welke partijen leverden de beste parlementsleden? En wie de slechtste? Hoewel we bijzonder gul zijn geweest, zullen sommige verkozenen zich in hun koffie verslikken. Anderen zullen hun goede prestatie kwistig op sociale media delen.

In deze eerste week komen we ook met het rapport van de federale regering-De Croo en de Vlaams regering-Jambon. Hoe hebben zij het er de voorbije vijf jaar vanaf gebracht? Wat hebben ze gerealiseerd? En waarin zijn ze gefaald?

3. Zorgen van de Limburgers

Week twee (vanaf 13 mei) focust de politieke redactie op de zorgen van de Limburgers. Waar lig jij wakker van? Waar loopt het in België en/of Vlaanderen fout? Wat moet beter? We trekken kriskras door Limburg om naar jouw bekommernissen te luisteren. Die nemen we mee in grote analysestukken met achtergrond en duiding over vijf grote thema’s: migratie, koopkracht, buitenlandse veiligheid, zorg en politiek vertrouwen/wantrouwen.

4. Examen van Belang

Wat leeft er onder de jeugd? In week drie (vanaf 21 mei) leggen de 16 Limburgse lijsttrekkers voor Europa, Kamer en Vlaams Parlement een examen af. De vragen zijn opgesteld door jongeren. Net zoals profs dat in het hoger onderwijs doen, zullen politieke journalisten en hogeschoolstudenten de politici aan de hand van twee vragen op de rooster leggen. Na afloop krijgen de lijsttrekkers een score van ons jongerenpubliek. Een professionele filmploeg zal alle 16 examens vastleggen. Die zullen we u op hbvl.be presenteren, voorzien van een uitgebreid verslag.

5. De Limburgse peiling

Net zoals in mei 2022 en mei 2023 komen we ook deze maand met de nieuwe, grote politieke peiling van Het Belang van Limburg. Ook nu weer zal onderzoeksbureau Ipsos ruim 600 Limburgers van 18 jaar en ouder naar hun politieke voorkeur bevragen. Twee weken voor de stembusgang zullen de resultaten in Limburg - en daarbuiten, niet in het minst op de partijhoofdkwartieren - met meer dan gewone belangstelling worden bekeken.

6. Politieke debatten

In week vijf - de week voor de stembusgang - laten we de verslagen (in beeld en tekst) van de grote politieke debatten op u los. Starten doen we met het grote voorzittersdebat waar Tom van Grieken (Vlaams Belang), Bart De Wever (N-VA), Sammy Mahdi (CD&V), Melissa Depraetere (Vooruit), Tom Ongena (Open VLD), Jeremy Vaneeckhout (Groen) en Raoul Hedebouw (PVDA) de degens zullen kruisen. Dit voorzittersdebat krijgt zijn vervolg in drie ontbijtdebatten, met respectievelijk de Limburgse lijsttrekkers in Europa (Hilde Vautmans en Wouter Beke), de zeven Kamerlijsttrekkers in kieskring Limburg en de zeven Vlaamse lijsttrekkers in Limburg. In de weekendkrant schotelen we je ten slotte de 9 vragen voor 9 juni voor. Veroorzaakt Vlaams Belang een tsunami van kiezers? Haalt N-VA 20 procent? Raakt Groen over de kiesdrempel? Wie wordt de grootste in Wallonië? De antwoorden op die vragen krijg je als alle resultaten van de stembusgang zijn geteld.

7. Sociale media

Onze redactie maakt ook video’s over de verkiezingen op maat van jongeren. Waar staat elke partij voor? Wat is een cordon sanitaire? Moet ik gaan stemmen, en hoe doe ik dat? We gaan op zoek naar de antwoorden op een heleboel vragen. Je ontdekt het op Tiktok en Instagram, maar ook in de HBVL-app.

8. Politieke nieuwsbrief

Wie helemaal op de hoogte wil blijven van het politieke reilen en zeilen kan zich abonneren voor onze politieke nieuwsbrief. Naast het actuele nieuws zal die ook analyses en opiniestukken bevatten.

Alles over de verkiezingen van 9 juni wordt gebundeld op onze verkiezingspagina.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer