Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Dimitri Herman ontkent dat hij gezocht wordt: "Had al drie jaar geen contact met broer"

Benjamin Herman.Beeld Sudpresse

Dimitri Herman, de broer van de dader van de schietpartij in Luik, ontkent gezocht te worden door de politie, en geeft aan dat hij zijn verleden wil vergeten. Op een persconferentie in Grâce-Hollogne gaf hij aan dat hij al drie jaar geen contact meer had met zijn broer.

De Sudpresse-kranten schreven vandaag dat de politie op zoek is naar de broer van Benjamin Herman, de dader van de schietpartij in Luik op 29 mei. De 34-jarige Dimitri Herman zou te kennen gegeven hebben de dood van zijn broer te willen wreken. 

Dat blijkt niet te kloppen. In de loop van de ochtend schreef Sudpresse dat het zich baseerde op een oud opsporingsbericht dat maandagavond verkeerdelijk naar enkele politiezones verstuurd zou zijn. Bij het federaal parket geven ze ook te kennen dat er geen dossier loopt tegen Dimitri Herman. 

Ruzie

De man werd de dag na de aanslag in Luik op zijn werk opgepakt door de politie, om als getuige verhoord te worden. Na dat verhoor werd hij weer vrijgelaten. Net als zijn broer heeft Dimitri al heel wat op zijn kerfstok staan. De twee broers pleegden overigens enkele overvallen samen. 

Intussen hadden de twee echter al drie jaar geen contact meer met elkaar, zo zei Herman vanmiddag op een persconferentie, waar hij zijn medeleven en steun uitdrukte voor de families van de slachtoffers. De broers kregen ruzie nadat Benjamin Herman zich tot de islam bekeerd had.

'Hij heeft me nooit gezegd dat hij geradicaliseerd was; hij heeft zijn overtuiging altijd verborgen gehouden voor zijn familie'
Dimitri Herman

"Hij sprak me een keer over zijn geloof toen hij in penitentiair verlof was", aldus Dimitri Herman. "Toen ik er niets over wou horen, wond hij zich op en kregen we ruzie. Sindsdien heb ik hem niet meer opgezocht. Hij heeft me nooit gezegd dat hij geradicaliseerd was; hij heeft zijn overtuiging altijd verborgen gehouden voor zijn familie. Wat hij gedaan heeft, is onvergeeflijk. Ik ben echt kwaad op hem en zal zijn gedrag nooit begrijpen."

Herman vraagt om verder gerust gelaten te worden. "Ik wil gewoon verder gaan met mijn leven", klinkt het.

"Geen publieke vijand"

Ook zijn werkgever, Alain Klinkenberg, algemeen directeur van Ateliers du Monceau in Grâce-Hollogne, nam vanmiddag het woord op een persconferentie. Hij wil zo de geruchtenstroom over zijn werknemer verstommen en de goede trouw van de man onderstrepen. Dimitri was nergens betrokken in de daad van zijn broer, aldus Klinkenberg. "Hij beging de schietpartij niet, hij is geen publieke vijand."

"Dimitri probeert met het verleden te leven. Hij is een regelmatige werknemer die zijn problemen achter zich probeert te laten. Sinds bijna drie jaar probeert hij een normaal leven terug te vinden. Met wat nu is gebeurd, is dat niet mogelijk."

Benjamin Herman werd op 28 mei doodgeschoten door de politie in Luik, nadat hij zelf drie mensen, twee politieagenten en een 22-jarige jongeman, had gedood. Benjamin Herman was met penitentiair verlof toen hij de aanslag in Luik pleegde.