De dansschool van Nicky Vernieuwe bestaat twintig jaar. “Het is zo druk geweest dat je altijd maar plannen maakt voor later”, zegt ze.© Sarah Van den Elsken

Nicky viert 20ste verjaardag van Danzateljee: “Alles is begonnen met Sterren op de dansvloer”

Berchem -

Groot feest in de Hogeweg in Berchem. Danzateljee, de dansschool van voormalig So you think you can dance-jurylid Nicky Vernieuwe (45), blaast dit jaar twintig kaarsjes uit. Dat wordt gevierd met een weekend vol dans in Corso, het lokale cultuurhuis om de hoek.

Jan Bartosik

“Ik moet je eigenlijk meteen al verbeteren”, lacht de immer sympathieke Nicky, die je misschien ook nog kent van drie seizoenen Sterren op de dansvloer. “We bestaan sinds september 2023, dus eigenlijk is dit ons 21ste jaar. We vieren die mijlpaal gewoon nu pas.”

“En dat voelt wel raar, hoor”, gaat ze verder. “Ik herinner me nog goed dat wanneer de dansschool opende – ik was nog maar 24 en had een eigen danscarrière achter de rug – mijn toenmalige partner en ik ons afvroegen waar we over tien jaar wilden staan. Dat leek nog een eeuwigheid weg. Nu zijn we twintig jaar verder... Dat komt wel binnen.”

“Het is de voorbije twintig jaar zo druk geweest, dat je altijd maar plannen maakt voor later. Wel, later is nu. Ondertussen begin je ook te denken aan wat er na de dansschool moet gebeuren. Wat als ik het niet meer kan? Ik kan je verzekeren: de pijntjes en kwaaltjes zijn er jammer genoeg al...”

Stijlen

Maar geen nood: Nicky denkt nog lang niet aan stoppen. Haar dansschool doet het uitstekend en mag ieder schooljaar tussen de zes- en de achthonderd leerlingen verwelkomen. En dat van peutertjes tot grootmoeders. Zowat alle gangbare dansstijlen hebben een plekje in het lesaanbod.

“Net als de stad en de wijk waar we met onze school zitten, zijn onze leerlingen ontzettend divers”, vertelt Nicky. “Hier vind je zowat alle nationaliteiten. Ook Oekraïense jongeren, bijvoorbeeld. Het toeval wil dat we ook een Oekraïense lesgeefster hebben. Zo kunnen kinderen die de oorlog moesten ontvluchten, toch nog hun thuistaal horen tijdens de les. We streven naar een warme omgeving voor iedereen. Dansen is iets universeels.”

Nicky Vernieuwe (achteraan in het groen) als jurylid bij ‘So you think you can dance’ in 2009.© RR

Net als de wereld rondom heeft Nicky’s dansschool al ettelijke ‘gedaantes’ gehad. “We hebben heel lang en heel diep in de showbizz gezeten”, vertelt ze. “Alles is begonnen met mijn eigen deelname in 2007 aan Sterren op de dansvloer op VTM. Drie seizoenen lang was ik de partner van een bekende Vlaming: Mathias Coppens, Koen Crucke en Anthony Kumpen. Dat was een prachtige periode. Stijldansen was plots weer heel populair. Uiteraard heeft dat ook onze school een enorme boost gegeven, want ik was die van den tv.”

Ian Thomas

Nicky: “Door contacten in dat wereldje hebben we kunnen samenwerken met ontzettend veel televisieshows en productiehuizen. Junior Eurosong, bijvoorbeeld, was een van onze eerste projecten. Toen is het heel snel gegaan en mochten we voor zowat iedere videoclip van Ketnet de choreografie verzorgen. Ook de Gouden K’s, Kaatjes Tralalaatjes, de Move tegen pesten,... Overal zag je onze dansers en onze dansmoves. Daarnaast hebben we onder meer ook de eerste jaren van zanger Ian Thomas mee begeleid.”

Maar op den duur werd het ook voor Nicky iets te veel. “We werkten aan een razend tempo. Ik ben bijna rechtstreeks van de bevalling van mijn zoon opnieuw naar de dansschool gegaan. Hoogzwanger holde ik van de ene naar de andere plek voor kostuums of om weer iets te regelen. Dat was niet gezond, besefte ik achteraf. Ik wilde ook meer tijd voor mijn kinderen. Nu doen we niets meer in de showbizz. Dat is een mooi hoofdstuk, maar wel een dat afgesloten is. We richten ons nu vooral op wedstrijden urban, waar we ondertussen al meer dan vijftig gouden medailles hebben gehaald in verschillende categorieën.”

Nicky Vernieuwe was nog de danspartner van Mathias Coppens, Koen Crucke en Anthony Kumpen. Op televisie dan toch.© Sarah Van den Elsken

Nicky met danspartner Koen Crucke tijdens ‘Sterren op de dansvloer’.© RR

Na haar eigen deelname aan Sterren op de dansvloer was Nicky ook nog te zien in So you think you can dance. Als jurylid dan. “Daar heb ik na één seizoen zelf de stekker uitgetrokken. Ik ben zelf niet de allerbeste danseres en ik heb er ook niet het perfecte lichaam voor. Het is dan ook mede dankzij al mijn uitstekende coaches dat ik sta waar ik vandaag sta als danseres. Om dan andere, sublieme dansers te gaan bekritiseren op een dansstijl die helemaal hun ding niet is, gewoon voor ‘goeie televisie’? Nee, daar kon ik niet mee om.”

Nicky heeft dus heel wat om op terug te blikken in die afgelopen twintig jaar. En dat doet ze ook, op vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni. In Corso, wat vroeger het Cultureel Centrum Berchem was. “Ik heb alles wat we hebben gedaan en verwezenlijkt nog eens bekeken en daar maken we nu een grote voorstelling van, met verschillende dansshows. Ik heb ons team van docenten, waar ik trouwens supertrots op ben, gevraagd om verschillende oude acts in een nieuw jasje te steken. We mogen ook vroegere leerlingen opnieuw verwelkomen. Zij kruipen voor één keertje opnieuw op het podium. Prachtig, toch?”

Info en tickets via https://www.danzateljee.com/porselijn-tickets
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners