Sam Van Clemen schenkt de eerste boeken aan Stijn Adriaensens en Luc Debondt.© Koen Fasseur

50 jaar verbroedering Hammelburg-Turnhout: “De band blijft innig, hoewel we minder uitwisselingen hebben”

Turnhout -

Met een boek van Sam Van Clemen, een tentoonstelling in de Warande en een feest op de Grote Markt viert Turnhout de vijftigste verjaardag van de stedenband met Hammelburg.

Guy Van Nieuwenhuysen

“Mijn moeder José Lenders-Peeraer is jaren voorzitster geweest van de Stedelijke Adviesraad Turnhout-Hammelburg. Na haar overlijden zijn mijn zus, mijn echtgenoot, dochter en mijn moeders beste vriendin naar Hammelburg gegaan om te ontdekken wat mijn moeder allemaal heeft gedaan voor de verbroedering Turnhout-Hammelburg en waarom Hammelburg zo’n grote aantrekkingskracht had op haar.”

Inge Lenders getuigt in 50 jaar Turnhout-Hammelburg, een halve eeuw verbroedering en vriendschap over de innige band die haar moeder met de Duitse zusterstad van Turnhout had. “Zo innig dat een deel van de assen van José zijn uitgestrooid in Hammelburg”, weet Sam Van Clemen, de auteur van het boek. “Pas na haar dood begrepen de kinderen, die voordien niets met Hammelburg hadden, dat.”

“De burgemeesters Alfons Boone en Richard Proost, maar ook José, die meer dan een kwarteeuw voorzitter was van de verbroedering, zijn ereburgers van Hammelburg. Dat wil toch wat zeggen”

Sam Van Clemen

Schrijver van het boek ‘50 jaar Turnhout-Hammelburg, een halve eeuw verbroedering en vriendschap’

Turnhout en Hammelburg verbroederden - of is het verzusterden - in 1974. Aan die stedenband gingen heel wat contacten tussen de harmonie Vermaak Na Arbeid en de Hammelburger Stadtkapelle, die elkaar in de jaren 1960 op een festival in Beieren hadden ontmoet, vooraf. In al die jaren wisselden heel wat inwoners, maar vooral verenigingen uit beide steden, contacten uit. Sommigen legden de afstand tussen Hammelburg en Turnhout, toch meer dan 500 kilometer, met de fiets of zelfs te voet af. In Hammelburg werd een Turnhouterstrasse geopend, in Turnhout vinden we een Hammelburgstraat. “De burgemeesters Alfons Boone en Richard Proost, maar ook José, die meer dan een kwarteeuw voorzitter was van de verbroedering, zijn ereburgers van Hammelburg. Dat wil toch wat zeggen”, vindt Sam Van Clemen, die voor het boek maandenlang bivakkeerde in het stadsarchief en honderden foto’s en tientallen getuigenissen selecteerde en verzamelde.

Het boek is rijkelijk geïllustreerd.© Koen Fasseur

Het boek kwam er op verzoek van Luc Debondt, die sinds 2021 voorzitter is van de stedelijke adviesraad Turnhout-Hammelburg. “Het begon met een telefoontje van José, die me vroeg om haar taak over te nemen. Ik wist dat ze ziek was, maar niet dat ze zo snel na die telefoon zou sterven. We hebben nauwelijks nog de kans gehad om mijn taak voor te bereiden. Ik moest met een wit blad beginnen. Ik heb dat gedaan, maar altijd vanuit de idee dat José het goed moest vinden.”

José zou de uitgave van het boek zeker goed vinden, net als de tentoonstelling die nu in de luifelzaal van de Warande is opgesteld en het feest dat wordt voorbereid. “We hadden een budget om een bus voor zestig Hammelburgers in te leggen. Zij komen naar Turnhout van 10 tot 12 mei. Maar het zijn er geen zestig, maar 94. Dat lossen we op. Het bewijst wel dat de band tussen beide steden nog steeds bestaat.”

Een jubileumbier voor vijftig jaar Hammelburg-Turnhout. De Duitsers deden ons dat eerder al voor met hun wijn.© Koen Fasseur

Feestbier

Op zaterdag 11 mei wordt er gefeest. Schepen Stijn Adriaensens (N-VA) belooft dat het een feest voor alle Turnhoutenaren met een hart voor de Hammelburgse vrienden zal worden. “Een academische zitting met violisten uit de Suzukiklas, een festijn op de Grote Markt met de Turnhoutse dorps- en kaartreuzen, de Turnhoutse Patriotten, de Lowland Pipers en Sosjetee Sossis.”

Om dat alles te bezegelen, wordt er zelfs een feestbier gebrouwen. “Eigenlijk is het Schuppenboer met een gepersonaliseerd etiket”, verklapt Luc Debondt. “Maar dat deden die Duitsers met hun verbroederingswijn ook. Dat zullen ze ons dus niet kwalijk nemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Turnhout