16 juli 2018 om 03:00
Luister naar

Column: Jehovah's Getuigen aan de deur

Het Europees Hof van Justitie oordeelt dat de Jehova’s Getuigen niet ongevraagd informatie mogen vergaren over hun huis-aan-huisevangelisatie.

Om maar met de deur in huis te vallen: wat ik het meest tegen de Jehova’s Getuigen heb, naast hun dubieuze omgang met de Bijbel en geïsoleerd-sektarische bestaan in de wereld, is dat de mensen die bij je aan de deur komen, niet luisteren. Althans, niet echt.

Nu zijn de duo’s die af en toe voor onze voordeur opduiken, beslist vriendelijk. En ze weten, als was het een commerciële partij, heel goed wat ze aan de man willen brengen. Maar tot echte interactie, tot een goed gesprek, leidt dat nooit, is mijn ervaring.

Die ervaring beslaat inmiddels een periode van veertig jaar: ik zie en hoor nog de discussies die m’n eigen vader met hen had, vaak op de zaterdag. Een kind heeft dat snel door: hier is geen doorkomen aan. Welk gezichtspunt je ook inbrengt, op welk spoor je het gesprek ook wilt brengen, ze leiden het soepel en bijna onopgemerkt terug naar het spoor waarop ze zelf vertoeven: het uitreiken van enige lectuur en nagaan of je interesse hebt voor meer.

Zelfs het aanzwengelen van een discussie over de persoon van Christus, zoals mijn vader steevast deed en waar ook voor mij de kern ligt, haalt tegenwoordig weinig meer uit. ‘Fijn dat u gelooft mijnheer ...’ Het is tweemaal eenrichtingsverkeer, in tegengestelde richtingen.

Dit voorjaar ontwaarde ik nota bene in D66 geduchte concurrenten: kort voor de gemeenteraadsverkiezingen verscheen er op zondagmiddag een delegatie aan de deur. Het leek me een te verdedigen strategie ze zolang als mogelijk aan de praat te houden, om te voorkomen dat ze die middag de halve wijk zouden bereiken. Dus stak ik de loftrompet over de onverwachte samenwerking op landelijk niveau inzake D66 én twee christelijke partijen. En, o ja, ik vond D66 naïef op dossiers als het referendum en ‘voltooid leven’, alsof iedere Nederlander in staat is rationeel tot overwogen keuzes te komen ... Ook zij vertrokken spoorslags.

Natuurlijk, een goed gesprek brengt verder, maar dat aan de voordeur voeren is bijna onmogelijk. Misschien moet ik richting de Jehova’s Getuigen een emotioneler register opentrekken: in huilen uitbarsten, de dood van het konijn ter sprake brengen of hardop Johannes 3 voorlezen en op schreeuwerige toon vragen of ze daar van terug hebben. Wellicht noteren ze dan voor zichzelf: ‘Onmogelijke man. Valt niet mee te praten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Gerjanne van Lagen

Onze oppas heeft maar één wens: met mensen werken. Van betekenis zijn. Maar dat mag ze niet

De oppas van Gerjanne van Lagen kan niet goed schrijven en doet daarom schoonmaakwerk. 'Ik kijk haar aan, zie een schuw musje, met de potentie van een adelaar.'

nd

In elk nieuw huis komt ruimte voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen; idee van Hugo De Jonge

Een gouden idee van minister Hugo de Jonge: elk huis dat vanaf nu nieuw wordt gebouwd, móet ruimte bieden aan huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen.

Hans Werkman

Hoe ik dankzij Google achter een snipper van het leven van Sietje Bauling-Kuiper kwam

Het boekje lag onder de adem van de Amersfoortse Joriskerk op een oud vlooienmarkttapijt. Hans Werkmans vrouw kon het daar niet laten liggen. Daarna begon voor hem de zoektocht naar ‘S. Bauling. Kuiper’.

Lysanne van de Kamp werkt bij Micha Nederland en ontwerpt oogsttuinen.

Als je op dit moment helemaal in orde bent, dan is je medemenselijkheid dat niet

Wat Lysanne van de Kamp raakt is dat de hele wereld toekijkt, vastlegt en deelt hoe tienduizenden onschuldige burgers op de meest verschrikkelijke manieren vermoord worden, maar er toch nog steeds geen einde aan komt.

Feniks de la Fosse

Hun omgeving heeft moeite met het leeftijdsverschil. 'Mijn familie denkt dat ik in een midlifecrisis zit'

Vanaf het eerste moment was het goed, zegt een stel tegen Feniks de la Fosse. Toch krijgen ze bezwaar vanuit hun omgeving vanwege het leeftijdsverschil. 'Mijn ouders zien me als hun kleine meid die ze willen beschermen.'

Julia ter Beek is journalist en werkzaam in de ouderenzorg.

Een ontevreden en zieke man leerde mij iets waar ik nog bijna elke dag aan moet denken

Hij leidt een pijnlijk en oncomfortabel leven, is afhankelijk van zorg. Echt léven zat er voor hem niet meer in, was zijn idee. Aan Julia ter Beek vertelt hij dat hij van dode bloemen houdt.

Het tuinleven begint: laat de barbecue of vuurkorf niet roken als je om je buren geeft

TV-programma's over burenruzies houden ons een spiegel voor. Het is een wonder dat er nog vrede te vinden is op aarde, schrijft Reina Wiskerke. Begin met vrede stichten in je eigen tuin.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Een dodelijk ongeluk en een schietpartij moet je niet dichtmetselen met vlugge christelijke oneliners

Een dodelijk scooterongeluk en een schietpartij lieten Alblasserdam in verbijstering achter. 'Alle zorgvuldig gekozen zinnen waren niet bij machte ons hart te verzachten', schrijft Annemarie van Heijningen.

nd

Beste studenten! Wat zal ik doen met het woordje 'wuft'? Is dat antiek? Of juist heerlie-de-peerlie?

Ergens heb ik altijd wel geweten dat dit moment zou komen ... de dag, dat je gaat uitburgeren uit je eigen land, je eigen taal. Omdat je ineens ouderwets praat. Volgens sommige twintigers dan, schrijft Hilbrand Rozema.