Luister naar

Amerikaans gas is niet per se aantrekklijk

Nieuws
Moeten NAVO-landen overstappen op Amerikaans gas? Dat wil president Trump graag, maar zich daarop vastleggen is voor de afnemende landen niet zonder meer aantrekkelijk.
Peter de Waard
maandag 16 juli 2018 om 03:00

Als het aan president Donald Trump ligt, moet de Nederlandse regering als de bliksem Groningen weer laten beven of heel Flevoland volplempen met zonneparken en windmolens. Anders dreigt Nederland net als Duitsland economisch een Russische vazalstaat te worden.

Trump gaf vorige week bondskanselier Angela Merkel een veeg uit de pan. ‘Duitsland is, waar het ons om te doen is, een gevangene van Rusland, omdat het zo veel van zijn energie uit Rusland haalt. Wij moeten Duitsland beschermen, maar zij kopen hun energie daar.’ Merkel antwoordde koeltjes dat Duitsland een soeverein land is dat zijn eigen besluiten kan nemen.

Premier Rutte viel haar meteen bij. Nu de gaswinning in Groningen moet worden gestopt, zal ook Nederland gedoemd zijn in het gasbondgenootschap – een soort Warschaupact voor energie – terecht te komen.

afhankelijk van deviezen

Rusland is ook een ideale gasexporteur. Het heeft niet alleen enorme reserves. Het heeft ook een pijpleiding naar West-Europa, terwijl een tweede – de Nord Stream 2 – wordt aangelegd. Rusland levert het gas goedkoop, omdat het voor zijn deviezen afhankelijk is van olie en gas. Inmiddels verkoopt het al zo’n 180 miljard kubieke meter gas aan de NAVO-landen in Europa, waarvan 70 à 75 miljard kubieke meter aan Duitsland. Dat is weliswaar nog geen 60 à 70 procent van de gasbehoefte van Duitsland, zoals Trump met zijn gevoel voor overdrijving zei, maar inmiddels wel 40 procent. En dat loopt jaarlijks met 10 à 20 procent op.

gevaarlijker en vuiler

Reden is dat Duitsland niet meer wil stoken op kernenergie (veel gevaarlijker) en kolen (veel vervuilender). En wind en zon kunen dat hiaat nog niet opvullen.

Daarnaast is Nederland aan het wegvallen als exporteur van gas, zodat voor de Duitsers naast Noorwegen alleen Rusland in de directe omgeving overblijft. Nederland is zelf al lang importeur van Russisch gas geworden. Inmiddels komt 9 miljard kubieke meter gas uit Rusland (op een totaalverbruik van 36 miljard) hier binnen, waarvan echter een groot deel wordt doorgevoerd naar Groot-Brittannië.

Dat Trump zich aan deze gasdeals ergert, zal te maken hebben met zijn verborgen agenda. Hij is bijna desperaat in zijn pogingen het enorme handelstekort van de VS te elimineren. Enerzijds doet hij dat door de invoer te verminderen (met importheffingen die hij per kerende post heeft teruggekregen) en anderzijds wil hij de export opvoeren. Daarbij zet hij in op schaliegas of -olie, waarvan de Verenigde Staten nu al veel meer produceert dan voor de binnenlandse behoefte nodig is.

prijsexplosie

Hij vindt dat Europa zijn schaliegas moet afnemen in plaats van het Russische aardgas. Maar niemand in Europa zal zich daarop willen vastleggen. Vrijwel zeker zal dan de prijs van Amerikaanse schalie exploderen. Daarnaast zal het in vloeibare vorm via tankers naar Europa moeten worden vervoerd en hier in lng-installaties (vloeibaar aardgas) geschikt voor de markt moeten worden gemaakt.

Dat is misschien politiek wenselijk, maar commercieel veel te riskant. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kleine bedrijven zouden weleens meer kunnen bijdragen aan duurzaamheid, dan ze in enquêtes aangeven.

Kleine bedrijven minder duurzaam dan grote? Waarschijnlijk práten ze er minder over

Johan Graafland stelt dat kleine bedrijven achterblijven in duurzaamheid (ND 23 maart). Dat waagt ondernemer Henk Broekhuizen op basis van zijn eigen ervaring te betwijfelen.

Opinie

De lente is een tijd van vernieuwing en daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen

De lente is een tijd van transformatie. Laten wij daarin de natuur volgen, en zelf ook transformeren, schrijft de Afghaanse dichter en schrijver Abdul Basir Shafaq.

Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.