Themabeeld© AFP

Europa bereidt zich voor op “bosbrandenseizoen”

De Europese Unie zal in de zomer 556 brandweerlui uit 12 lidstaten spreiden over verschillende risicolocaties, om lokale korpsen bij te kunnen staan in hun strijd tegen bos- en andere natuurbranden. Dat heeft de Commissie dinsdag bekendgemaakt. Ze start zo de voorbereidingen op een nieuw, te verwachten “bosbrandenseizoen”.

lto
Bron: BELGA

De Commissie zet ook in op de beschikbaarheid van materieel om de branden de baas te kunnen. In tien landen worden 28 blusvliegtuigen en vier helikopters gestationeerd. Griekenland, Kroatië, Italië, Spanje, Frankrijk, Zweden, Portugal, Tsjechië, Cyprus en Duitsland zijn de lidstaten die elk twee of meer toestellen vrijmaken.

Daarenboven wordt 600 miljoen euro bijgedragen voor de aankoop van twaalf nieuwe blusvliegtuigen, die over zes landen zullen worden verdeeld. Ook de aankoop van enkele nieuwe helikopters zal op Europese steun kunnen rekenen.

LEES OOK. Bosbranden of niet, als de prijs maar meevalt en de zon schijnt: de populairste vakantiebestemmingen voor Belgen

EU-mechanisme

Landen die te maken krijgen met natuurbranden die ze niet zelf de baas kunnen, kunnen Europese assistentie aanvragen via het EU-mechanisme voor civiele bescherming. Vervolgens wordt de steun gecoördineerd door de Europese responscapaciteit voor noodsituaties (EERC). Het zijn de EU-lidstaten en tien andere, niet-EU-landen die eveneens aan het mechanisme deelnemen die op vrijwillige basis de nodige capaciteit leveren.

De EU beschikt ook over een Europese pool voor civiele bescherming, die materiaal van de deelnemende landen verzamelt en klaar houdt om op korte termijn hulp te bieden bij noodsituaties. Met rescEU wordt dan weer een reserve aan bluscapaciteit achter de hand gehouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER