De kenmerkende gevel van de brouwerswoning op de Vrijheid.© Joren De Weerdt

Renovatie voor voormalige brouwerswoning op de Vrijheid: “In volle glorie herstellen”

Hoogstraten -

Het herenhuis van de vroegere brouwerij Brosens op de Vrijheid staat al enkele jaren leeg. Eigenaar en projectontwikkelaar De Brouwerij gaat het statige gebouw restaureren. In de eerste fase wordt de aantasting door zwammen verwijderd.

De Brouwerij is een projectontwikkelaar die deel uitmaakt van Van Wellen Group. De naam verwijst naar de site achter de woning op de Vrijheid, waar De Brouwerij 68 appartementen en zes woningen wil realiseren. Het herenhuis maakt geen deel uit van dat project, maar wordt wel gerestaureerd. “We zijn na de verwerving gestart met een onderzoek hoe het gebouw best kan aangepakt worden, rekening houdend met de toekomstige ontwikkeling op de achterliggende site”, zegt manager Björn Verhoeven van Van Wellen Group. “Na een gedetailleerde opmeting en een bouwhistorische opname heeft Patine Architecten een strategische visie ontwikkeld om het gebouw terug in haar glorie te herstellen. De structuur blijft behouden, er gebeuren geen verbouwingen.”

“Het bouwhistorisch onderzoek maakt duidelijk dat de brouwerswoning een kern uit de zeventiende eeuw heeft, maar een grondige verbouwing kende in 1883. Het zijn vooral deze 19de-eeuwse bouwwerken die het gebouw haar majestueuze uitstraling geven.”

Kleurenonderzoek

Bij de restauratie blijven de waardevolle gevels en het interieur bewaard. “Om deze restauratie te kunnen realiseren, werd een grondig kleurenonderzoek van de gevels en het interieur uitgevoerd. Triconsult heeft de stabiliteit van de woning en de aanwezige zwamaantastingen in kaart gebracht. De firma Renotec is op 6 mei gestart met de zwambestrijding. We verwachten dat die werken in het najaar afgerond zijn. Ook is de opdracht reeds gegeven om het schilrestauratiedossier op te starten. Voor de volledige renovatie rekenen we op een jaar tot anderhalf jaar”, legt Björn Verhoeven uit.

(ram)

Het interieur heeft te lijden gehad door leegstand.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners