Vijftien scholieren vragen aandacht voor de dure treintickets.© Hannelotte Deblaere

Jongeren voeren actie in versierde treincoupé: “Openbaar vervoer is veel te duur voor ons”

Antwerpen -

Vijftien scholieren reisden met hun studieboeken met de trein van Antwerpen naar Charleroi. Met ballonnen en slingers vroegen ze aandacht voor dure tickets.

“Wij willen duidelijk maken met deze actie dat het veel te duur is voor jongeren om met het openbaar vervoer naar school of naar hobby’s te trekken”, zo klinkt het bij Lore Ost (15), één van de studenten die op woensdagnamiddag 1 mei de trein kaapte.

Scholieren trokken met hun studieboeken van Antwerpen over Brussel naar Charleroi en terug. In totaal waren ze met vijftien, negen Vlaamse en zes Waalse jongeren. Met z’n vijven vertrokken ze vanuit Antwerpen-Centraal en onderweg sprongen er mondjesmaat studenten bij op.

Vijf scholieren vertrokken vanuit Antwerpen, onderweg kwamen er steeds meer bij. Lore zit al klaar met haar studieboeken want studeren: dat moest deze keer op de trein.© Manon D’alleine

De organisatoren zijn actief binnen de scholierenkoepel en weten daarom maar al te goed wat er leeft bij jongeren. “Binnen die koepel werken wij in projectgroepen om de verschillende prioriteiten van scholieren aan te pakken. Maar liefst 20.000 middelbare scholieren werden door ons bevraagd om deze prioriteiten in kaart te brengen.” Uiteindelijk organiseerden de leerlingen deze actie los van de scholierenkoepel.

“De conducteur heeft enkel onze tickets gecontroleerd en andere passagiers leken ons origineel studieclubje in de treincoupé net leuk te vinden.” Met ballonnen, slingers en snacks maakten ze van de lange rit toch een gezellige tijd.

“Verrassend genoeg liepen we geen vertraging op. Het was wel héél lang op de trein zitten, maar we hadden genoeg schoolwerk waaraan we konden werken en het gezelschap was natuurlijk top!” Volgens Lore en de andere scholieren moet het niet bij een eenmalige actie blijven. “Ik denk dat dit een mooi voorbeeld is van soorten acties die we op poten kunnen zetten om aandacht te vragen van de politiek. Ik zou het zeker opnieuw doen!” (mdcl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER