Luister naar

De rechtsstaat is kwetsbaar

Nieuws
Gerard de Korte
dinsdag 22 augustus 2017 om 03:00
Jan de Quay, van 1959 tot 1963 premier, behoorde tot de honderden mensen die door de Duitsers als gijzelaar werden vastgehouden.
Jan de Quay, van 1959 tot 1963 premier, behoorde tot de honderden mensen die door de Duitsers als gijzelaar werden vastgehouden. anp / Dick Coersen

De afgelopen maand werd ik als bisschop van ’s-Hertogenbosch verschillende keren indringend geconfronteerd met de Tweede Wereldoorlog.

Eind juli was ik te gast bij de karmelieten van Nijmegen. Zij herdachten dat in 1942, nu dus precies 75 jaar geleden, hun beroemd geworden ordegenoot Titus Brandsma in Dachau om het leven kwam. Pater Titus werd gehaat door de Duitse bezetter omdat hij, namens de bisschoppen, de katholieke media voor nationaal-socialistische invloed wilde behoeden. Uiteindelijk bracht hem dat de dood.

gijzelaars

Nog recent vierde ik op het landgoed De Hiersenhof van de familie De Quay in Beers de eucharistie. In datzelfde jaar 1942 behoorde professor Jan de Quay, de latere premier, tot de honderden mensen die de Duitse bezetter als gijzelaars vasthield in Sint Michielsgestel. De gijzelaars moesten met hun leven instaan voor de rust in bezet Nederland. Na een aanslag door het verzet begin augustus 1942 in Rotterdam, wilden de Duitsers minstens twintig gijzelaars doden en De Quay stond op de dodenlijst. Uiteindelijk werden er maar vijf gijzelaars gefusilleerd en ontsprong Jan de Quay de dodendans.

liefdeloos

Deze twee gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog scherpten mij weer in om nuchter te denken over ons mensen. Als schepselen van God zijn wij geroepen lief te hebben en te dienen, maar steeds opnieuw wordt duidelijk dat wij daarin falen. Mensen kunnen intens liefdeloos zijn en intens gaan haten. Dat geldt voor ieder van ons, maar dat gold zeker in de tijd van het nationaalsocialisme. Toen de nazi’s de macht in Duitsland en een groot deel van Europa hadden veroverd, zat het anti-evangelie stevig op de troon. Niet de naastenliefde en het recht van de zwakke bepaalden het beleid, maar het recht van de sterkste. Miljoenen mensen, onder wie alleen al zes miljoen Joden, zijn op een fabrieksmatige wijze uitgeroeid. Het is een van de vreselijkste dieptepunten uit de menselijke geschiedenis.

In 1945 kwam er een einde aan de nationaalsocialistische terreur. Na een periode van vreselijke duisternis ging het licht weer schijnen. De herdenking van pater Titus en de viering op het landgoed van de familie De Quay maakten mij duidelijk, hoe intens dankbaar wij mogen zijn om te leven in een democratische rechtsstaat. Wij hoeven niet bang te zijn dat de politie ons zonder duidelijke reden ons huis uit sleurt. Wij hoeven ook niet te vrezen zonder fatsoenlijk proces lange tijd in de gevangenis te belanden of, erger, te worden gedood.

Tegelijk weten wij ook dat een rechtsstaat geen vanzelfsprekendheid vormt. Van de huidige bijna tweehonderd natiestaten in onze wereld voldoet, zo schat ik in, een groot deel niet aan de criteria om rechtsstaat te heten.

populistische tendensen

Een en ander moet ons te denken geven. De Nederlandse rechtsstaat is het product van een langdurig historisch proces. De rechtsstaat blijft altijd kwetsbaar. Dat legt grote verantwoordelijkheid op de schouders van degenen die tot politieke verantwoordelijkheid zijn geroepen. Juist in een tijd van onbehagen en allerlei populistische en nationalistische tendensen is het goed extra alert te zijn en onze kostbare rechtsstaat te beschermen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Geef meer theologen toestemming om te preken. Dat helpt bij het oplossen van het predikantstekort

Er zijn veel academisch geschoolde theologen die geen toestemming hebben om te preken, maar wel voorgaan in erediensten. Volgens de regels mag dit niet, maar die zijn volgens Ruben van Wingerden dan ook te veeleisend.

Waarom kiezen we niet de tamelijk letterlijke vertaling ‘mannen die met mannen het bed delen’?

Nieuwe uitleg van bijbelteksten over homoseksualiteit gaat op de loop met wat er feitelijk staat

'Homoseksualiteit is vertaalfout' (ND 16 april). Het artikel biedt een paar goede inzichten, zegt bijbelwetenschapper Pieter Lalleman, maar het laatste woord is er volgens hem zeker nog niet over gezegd.

CDA-partijleider Henri Bontenbal sprak in de Hannie van Leeuwenlezing voor het CDJA over sociaal-conservatisme.

Het CDA zou - naast sociaal - conservatief zijn, maar wat komt daar eigenlijk van terecht?

Het liberalisme lijkt op Europees niveau leidend te zijn voor het CDA, signaleert Maurits Potappel. Dat ook CDA-politici abortus tot grondrecht uitriepen, was voor veel christendemocraten een onaangename verrassing.

Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.