Direct naar artikelinhoud

Froome domineert al op derde dag Vuelta, Nederlanders verliezen tijd

De gretigheid waarmee Chris Froome in aanloop naar het laatste klimmetje de tussensprint om een paar bonificatieseconden aanging, was veelzeggend. In zijn onbeholpen stijl, met een lichte versnelling tollen de dunne beentjes als een bezetene rond, pakte de Tourwinnaar twee seconden. Wilde de Brit even de benen testen? Of was hij aan het bluffen?

Froome versus Chaves, die als een van de weinigen de Tourwinnaar kan volgen.Beeld Corbis via Getty Images

Nee dus. Niks voor Froome. Iedere seconde telt als je 'de dubbel' wilt winnen. Want dat is het doel: twee grote rondes in één jaar. En die twee seconden bleken aan het einde van de eerste bergetappe precies genoeg om op de derde dag de leiding in het algemeen klassement te pakken.

Aan de start in Spanje verscheen een ander Sky dan in de Tour de France. Geen Mikel Landa en Michal Kwiatkowski, maar Diego Rosa, Wout Poels en Gianni Moscon. Ach, zullen ze geconcludeerd hebben bij Sky, dat maakt ook niet zoveel uit. Zodra de renners van de Britse ploeg zich op kop van het peloton hadden gepositioneerd, restte de anderen maar een taak: volgen.

Waar het in de Tour vaak lang wachten is op spektakel tussen de klassementsrenners, was het in de onvoorspelbare Vuelta dus al op dag drie raak. Op de Alto de la Comella, zo'n 10 kilometer voor de streep, begonnen de knechten van Froome aan een indrukwekkende sprint bergop. Het ging zelfs zo hard dat Wout Poels, vooraf benoemd tot schaduwkopman, het tempo van teamgenoot Moscon niet kon volgen.

Het strijdplan van Sky was al op de voorlaatste klim duidelijk: Froome wilde meteen in de eerste bergetappe zoveel mogelijk concurrenten uitschakelen. De enige die de Brit kon volgen was Esteban Chaves (Orica). Pas in de afdaling kon een groep met onder anderen Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida), Fabio Aru (Astana) en Romain Bardet (ag2r) terugkomen.

Even leek Froome ook nog de sprint om de etappezege te gaan winnen, maar in de laatste paar honderd meter had Nibali de beste timing.

Twee seconden bonificatie pakte Chris Froome in een tussensprint. Precies genoeg om na dag drie van de Vuelta de leiderstrui te veroveren

De twee Nederlanders met klassementsambities hadden het moeilijk: Wilco Kelderman (Sunweb) en Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo) waren onzichtbaar. Beide renners willen als kopmannen meedoen om het podium. Ze verloren op de korte klim 1 minuut en 14 seconden. Poels moest zelfs ruim anderhalve minuut toegeven op zijn kopman.

'Ik ben niet fit. Hoewel dit pas de derde rit was, vond ik het onder deze hitte toch slopend', zei Steven Kruijswijk tegen ANP. 'Ik heb het lang volgehouden, maar op een gegeven moment kon ik niet meer aanklampen. Toen ik in Spanje kwam voelde ik me goed, maar ik ben nu wat verkouden. Laten we hopen dat het snel beter wordt. Wie weet wat er in het vervolg van deze ronde dan nog mogelijk is.'

De verklaring van Kelderman: 'Ik had last van mijn rug en kreeg later kramp. Dan houdt het op. Het is voor mij een dag geworden om snel te vergeten. Gelukkig duurt de ronde nog even. Ik ga nieuwe plannen maken en hopelijk komen er nieuwe kansen.'

Het beeld dat we de komende dagen gaan zien is dus bekend: Froome in de leiderstrui. Rood in plaats van geel. Maar of zich in Spanje hetzelfde scenario gaat afspelen als in Frankrijk is maar de vraag. Froome werd niet voor niets al drie keer tweede in de Vuelta. Twee grote rondes winnen in een jaar blijkt een haast onmogelijke opgave. En de wijze waarop de kleine Chaves als enige kon volgen bergop, maakte indruk. In zijn ploeg rijden nog twee uitstekende klimmers: de Britse broertjes Yates.

Kansen om aan te vallen zijn er nog genoeg. Op de routekaart staan negen aankomsten bergop. Froome hoeft het in ieder geval niet alleen te doen: 'We zijn nog nooit met zo'n sterke ploeg gestart in de Vuelta.

Het beeld dat we de komende dagen gaan zien is dus bekend: Froome in de leiderstrui