"Fat finger"-fout van formaat: Citigroup krijgt boete van meer dan 72 miljoen euro voor typfout die leidde tot korte beurscrash

De Amerikaanse bank Citigroup heeft een boete van bijna 62 miljoen pond (ongeveer 72 miljoen euro) gekregen na een zogenoemde "fat finger"-blunder. Een handelaar van de bank voerde per ongeluk een miljardenorder in, waardoor de Europese beurzen heel kort crashten. 

Het was een typfout met verregaande financiële gevolgen. Op 2 mei 2022 wilde een Londense trader van de bank Citigroup 58 miljoen dollar aan aandelen verkopen, maar hij typte per ongeluk een order van 444 miljard. Een deel van het order kon nog tegengehouden worden, maar er werd toch 1,4 miljard dollar aan aandelen effectief verkocht. 

Het gevolg? Een zogenoemde flash crash, een kortstondige crash op de Europese beurzen, waar er op een bepaald moment zomaar even 300 miljard euro aan beurswaarde wegvloeide. Vooral de Zweedse beurs OMX Stockholm 30-index kreeg het zwaar te verduren: - 8 procent (al werd een deel ervan later die dag nog goedgemaakt). De Stoxx Europe 600: - 3 procent. Ook de BEL20 kreeg een dip van 5 procent te verduren. De Britse beurs ontsnapte die dag aan een bloedbad, omdat de beurs gesloten was door een officiële feestdag. 

Een paar uur na de crash gaf Citigroup de fout al toe: "Vanochtend heeft een van onze handelaars een fout gemaakt bij het invoeren van een transactie. Binnen enkele minuten hebben we de fout geïdentificeerd en gecorrigeerd", klonk het toen. 

Miljoenenboete

Maar de menselijke fout blijft niet zonder gevolgen voor de bank. Er was al een schade van tientallen miljoenen door de fout an sich, nu krijgt Citigroup er ook nog eens een boete van 61,6 miljoen pond (72,3 miljoen euro) bovenop.

Volgens de Britse financiële toezichthouders kon het order slechts gedeeltelijk worden tegengehouden door fouten in het tradingplatform van de bank. "De Financial Conduct Authority - de Britse regulator van de financiële markten - verwacht dat firma's die handelen in aandelen over effectieve systemen en controles beschikken om fouten zoals deze te voorkomen", aldus de regulator.

Zo'n fout wordt een "fat finger"-blunder genoemd, wanneer iemand per ongeluk verkeerde details van een koop- of verkooporder invoert. Het kan dan gaan om een verkeerd aandeel, een verkeerde prijs, een verkeerde plek...

Normaal gezien zijn er wel veiligheidssystemen ingebouwd zodat die fouten ontdekt worden nog voor ze de markt bereiken of kunnen zulke foute orders geannuleerd worden. Zulke dikkevingerfouten gebeuren dus wel vaker, maar worden in de meeste gevallen tegengehouden.

Zo plaatste een trader in Japan in 2014 ten onrechte orders ter waarde van meer dan 600 miljard dollar in verschillende grote Japanse bedrijven. De fout kon nog op tijd geannuleerd worden. 

Een jonge medewerker van Deutsche Bank verwisselde in 2015 per ongeluk bruto- en nettobedragen, waardoor er maar liefst 6 miljard dollar betaald werd aan een Amerikaans fonds - dat op zijn beurt het geld wel netjes terugstortte. 

Citigroup heeft trouwens ervaring met zulke fouten, want in 2020 stortte de bank per vergissing al eens 900 miljoen dollar op verschillende rekeningen. Niet iedereen wilde het geld terugstorten, en het kwam tot verschillende rechtszaken. 

Meest gelezen