Volgens Maximilian Krah waren niet alle SS'ers oorlogsmisdadigers.
Foto: Belga

Gerommel in radicaal-rechtse fractie Europees Parlement na controversiële uitspraak van AfD'er over SS

Jordan Bardella, de lijsttrekker van het radicaal-rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen, zegt dat hij na de Europese verkiezingen niet meer in dezelfde fractie wil zitten met het Duitse Alternative für Deutschland (AfD). Hij neemt aanstoot aan een uitspraak van AfD-lijsttrekker Maximilian Krah over SS'ers. Krah is intussen uit het partijbestuur van de AfD gestapt.

Op minder dan 3 weken van de Europese verkiezingen is het flink aan het rommelen in de radicaal-rechtse fractie Identity & Democracy (ID) in het Europees Parlement. Het Franse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen wil niet langer samenwerken met Alternative für Deutschland (AfD). Lijsttrekker Jordan Bardella zegt dat hij na de verkiezingen niet meer in dezelfde fractie met AfD wil zitten. 

We hebben openhartige discussies gevoerd, maar daaruit zijn de nodige lessen niet getrokken

Jordan Bardella (Rassemblement National)

Bardella neemt aanstoot aan een uitspraak van AfD-lijsttrekker Maximilian Krah. Die zei in een interview met de Italiaanse krant La Repubblica dat niet alle SS'ers oorlogscriminelen waren. "Het is verkeerd om te veralgemenen", liet hij optekenen.

Het RN en de AfD waren de voorbije legislatuur de sterkhouders van de ID-fractie in het Europees Parlement, maar nu neemt het RN afstand. "We hebben openhartige discussies gevoerd, maar daaruit zijn de nodige lessen niet getrokken", zegt RN-lijsttrekker Jordan Bardella. "Nu trekken wij de conclusies."

In Frankrijk zelf probeert het RN salonfähig te worden met het oog op de volgende presidentsverkiezingen. Die koers valt niet meer te rijmen met die van de AfD, dat geregeld het nieuws haalt met controversiële uitspraken.

Welke fracties zullen worden gevormd, is voor na de verkiezingen

Gerolf Annemans (Vlaams Belang)

Het RN lijkt toenadering te zoeken tot Fratelli d'Italia van de Italiaanse premier Georgia Meloni. Ook zij heeft haar radicaal-rechtse partij aanvaardbaar weten te maken bij veel kiezers, waardoor ze de verkiezingen in Italië heeft gewonnen. Hoe die toenadering zich zal vertalen in het Europees Parlement blijft voorlopig onduidelijk.

Volgens Gerolf Annemans (Vlaams Belang) is er "druk overleg" aan de gang. Annemans is voorzitter van de ID-fractie. Voor Vlaams Belang ligt de focus alvast op Vlaanderen, zegt hij. "Welke fracties zullen worden gevormd, is voor na de verkiezingen. We zien wel. Europese samenwerking is voor nadien. Eerst Vlaanderen."

Vandaag blijkt er ook bij de AfD zelf iets te bewegen. Maximilian Krah zegt dat hij uit het partijbestuur gaat stappen.

Meest gelezen