© RTV

Vlaamse regering maakt 8 miljoen euro extra vrij voor Vito in onderzoek naar duurzame toekomst

Mol -

De Vlaamse regering trekt 8 miljoen euro extra uit voor de werking en bijkomend onderzoek op de site van onderzoeksorganisatie Vito. Op die manier moet het in de toekomst onder andere mogelijk zijn om een met ligninegebaseerde bouwstenen een alternatief te bieden voor de productie van isolatiemateriaal.

Stef Geeraerts

Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns (CD&V) heeft maandag de beheersovereenkomst ondertekend met de Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie Vito voor de komende vier jaar. Naast de jaarlijkse basisdotatie van 63 miljoen euro, trekt de Vlaamse regering nog eens 8 miljoen extra middelen uit voor bijkomend onderzoek.

Karolien Vanbroekhoven en Kelly Servaes stellen met trots de LignoValue en Pillar ll voor.© Joren De Weerdt

Vito beschikt over de eerste en enige proeflijn van bio-aromaten uit lignine in Europa. Lignine vormt een duurzaam alternatief voor chemische processen die op dit moment voornamelijk gebaseerd zijn op aardolie en andere chemische bouwstenen. Om de ligninegebaseerde bouwstenen te produceren, heeft Vito een technologieplatform ontwikkeld dat gedemonstreerd wordt in de proefinfrastructuur in het Vito Sustainability Park.

© Joren De Weerdt

“Met LignoValue willen we bijdragen aan een positieve transitie van afval- en nevenstromen. Het is de bedoeling om in te zetten op waardevolle grondstoffen en te bouwen aan een duurzame toekomst waar innovatie, duurzaamheid en competitiviteit hand in hand gaan”, zegt Inge Neven, CEO van Vito.

© Joren De Weerdt

Het proces verloopt in twee stappen en start in de Pillar II-unit waar het ligninepoeder wordt opgelost door het te mengen met een solvent. Vervolgens wordt de lignine omgezet en onder hoge druk en temperatuur verknipt tot aromatische bouwstenen.

“Vito is een internationaal gerenommeerde onderzoeksorganisatie op het vlak van technologie voor duurzame innovatie”, zegt Brouns. “Daardoor worden we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen uit het buitenland, en zorgen we tegelijkertijd voor minder CO2-uitstoot. In deze rol zal Vito de concurrentiekracht van Vlaanderen versterken. Met de extra toelage kiest deze Vlaamse overheid resoluut voor de weg van duurzame innovatie.”

De installatie-unit kan grondstoffen verwerken tot chemische bouwstenen.© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners