“Laat artsen minder medicijnen voorschrijven op basis van merk, wel volgens werkzaam bestanddeel”

Volgens Yoleen Van Camp (N-VA) schrijven artsen slechts in 9% van de gevallen geneesmiddelen voor op het werkzame bestanddeel. “Mochten ze dat altijd doen, dan zou dit de sociale zekerheid tot 30 miljoen per jaar besparen. Dat potentieel moet meer benut worden”, vindt het Kamerlid.

evw

Wanneer artsen een geneesmiddel voorschrijven, kunnen ze kiezen voor een bepaald merk, ofwel voor alleen het werkzame bestanddeel. In dat geval kan de apotheker zelf het goedkoopste merk kiezen en afleveren aan de patiënt. “Apothekers doen dat in bijna 90% van de gevallen”, zegt Van Camp. Maar veel artsen blijven een bepaald merk geneesmiddelen voorschrijven, dat niet altijd het goedkoopste is. “Het percentage aan voorschriften op werkzaam bestanddeel mag worden opgetrokken. Dat zou jaarlijks tot 30 miljoen kunnen besparen in de sociale zekerheid. Ook de patiënt tot 5 miljoen per jaar besparen. Er is dus nog een zeer groot potentieel.”

© BERT DE DEKEN

Van Camp juicht de stappen toe die door de regering worden gezet, maar vindt dat het allemaal wat meer mag. “Het streefpercentage voor voorschriften op werkzaam bestanddeel is opgetrokken. Ook krijgt een arts sinds 2015 zijn profiel te zien. Maar de minister moet die maatregelen beter opvolgen. Bovendien moet het beleid een interessant klimaat scheppen voor artsen, zodat ze de goedkoopste optie voorschrijven.”

Plafondprijzen

Volgens Minister van Volksgezondheid De Block (Open Vld) zijn er al heel wat initiatieven genomen om de uitgaven voor geneesmiddelen te drukken. “Zo is de regelgeving rond plafondprijzen begin dit jaar in werking getreden.” Daardoor moet een versnelde prijsdaling worden ingezet nadat een patent op een geneesmiddel vervalt. “Daarnaast blijven we inzetten op de campagne rond goedkoop voorschrijven. Dit heeft succes. Begin vorig jaar schreef al meer dan 70% van de actieve huisartsen in minimaal de helft van de gevallen de goedkoopste geneesmiddelen voor.”