© Joris Herregods

Op één na beste chocolade ter wereld wordt in Antwerpen gemaakt

Nadat de Antwerpse chocoladereep Jerome in augustus al werd uitgeroepen tot de beste chocolade van Europa, heeft de reep nu zilver gehaald op de ‘wereldbeker’ in Florence. “Soms moeten we onszelf even in de wang knijpen dat dit echt is”, zeggen Tom Geens en Isabelle Quirynen van Coup de Chocolat.

Maaike Floor

Ze zijn amper twee jaar bezig en nu al heeft de donkere chocoladereep van Coup de Chocolat twee prijzen op zijn naam kunnen schrijven: goud in Europa en zilver in de wereldfinale van de international chocolate awards. “We konden er zelf niet bij zin in Venetië afgelopen weekend”, vertelt Isabelle Quirynen. “We probeerden het te volgen via een livestream, maar die viel uit. Daarom was de verrassing des te groter toen we wat later de mail kregen met het nieuws dat we zilver hadden gewonnen.”

De chocoladerepen van Coup de Chocolat, de Gusta, Marcel en prijsbeest Jerome, zijn te koop bij gespecialiseerde winkels, bakkers en koffiebars in België, Duitsland, Nederland en Frankrijk. “We hopen dat door deze prijs nog meer mensen onze chocola leren kennen”, zegt Isabelle. “We zouden onze repen ook graag in Scandinavië verkopen. Deze erkenning kan daar wel bij helpen.”

Klein atelier in Antwerpen-Noord

Het eerste jaar maakten Tom en Isabelle tienduizend repen per jaar in hun atelier van twaalf vierkante meter in Antwerpen-Noord. Ondertussen zijn ze verhuisd naar Linkeroever, waar ze een iets groter atelier hebben. “Het blijft heel klein, ik schat vijftien vierkante meter, maar we hebben twee nieuwe machines gekocht”, vertelt Isabelle Quirynen. “Daardoor kunnen we de chocola fijner vermalen zodat die echt smelt op je tong.”

(Lees verder onder de foto.)

© Joris Herregods

Toen Tom en Isabelle zondag het goede nieuws kregen, waren ze thuis met vrienden. “Ook hun zoontje Jerome was erbij. Naar hem is de chocola vernoemd. We hebben de prijs dus goed kunnen vieren met Jerome en wat extra chocola.”

Tom en Isabelle waren zelf niet naar Florence afgereisd omdat dat niet zo handig was met hun vijf maanden oude zoontje Nino, en ook omdat ze al hun vrije tijd in de productie willen steken. Isabelle Quirynen: “We werken er allebei naast. Ik voor Groen en Tom geeft Nederlands voor anderstaligen. We werken deeltijds om daarnaast zo veel mogelijk in ons atelier aan de slag te kunnen gaan.”

Ecologisch geteelde bonen

Het bijzondere van de repen van Coup de Chocolat is dat ze alleen ecologisch geteelde bonen gebruiken van plantages die ze zelf bezocht hebben. De bonen voor Jerome komen uit het Noorden van Colombia, bij de Arhuacos indianen. “We werken daar met iemand samen die ervoor zorgt dat de fermentatie goed verloopt. Dat is belangrijk voor de smaak. Wij kiezen ook bewust voor maar twee ingrediënten: cacao en suiker. Zo is de chocolade zo puur mogelijk.”

Hoe de winnende chocola uit Taiwan smaakt, hebben Tom en Isabelle nog niet kunnen proeven. “Dat zullen we zeker binnenkort eens doen. In Nederland bestaat een winkeltje waar ze die chocola verkopen, dus daar gaan we zeker eens naartoe.”