© REUTERS

Vermiste Argentijnse duikboot geeft teken van leven

De sinds woensdag vermiste verdwenen Argentijnse onderzeeër heeft geprobeerd contact op te nemen via satelliettelefoon met marinebasissen. De poging tot oproep van zeker zeven seconden werd geregistreerd door een satellietbedrijf. Dat zegt het Argentijnse ministerie van Defensie zaterdagavond.

adm

De verbinding kon evenwel niet hersteld worden. De signalen zijn niettemin een teken dat de onderzeeër wellicht weer opgedoken is, zegt de woordvoerder van de Argentijnse zeemacht, kapitein Enrique Balbi. Momenteel wordt geprobeerd om te lokaliseren van waar het signaal komt. Hoge golven van zes tot zeven meter kunnen de verbinding met de satelliettelefoon verstoren, zei Balbi.

De onderzeeër ARA San Juan was met 44 bemanningsleden vertrokken van Ushuaia in Vuurland naar de onderzeeërbasis in Mar del Plata, 400 kilometer ten zuiden van Buenos Aires. Volgens de laatste radioverbinding woensdag bevond de onderzeeër zich in de wateren van de San Jorgegolf, ongeveer 430 kilometer voor de kust van Patagonië.

Aan de internationale reddingsactie in de Zuid-Atlantische Oceaan nemen tien Argentijnse marineschepen, een Brits poolschip en drie VS-vliegtuigen deel. Ook uit Brazilië, Chili, Uruguay en Zuid-Afrika is hulp aangeboden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER