© Tommy Maes

Scouts, KSA en Chiro nooit eerder zo populair: "Jonge ouders hebben vertrouwen in ons"

Jeugdbewegingen in Vlaanderen zijn populairder dan ooit. Met 275.000 zijn ze, leiding en leden samen. Een absoluut hoogtepunt. Dat was vrijdag duidelijk merkbaar op de Dag van de Jeugdbeweging. “Jonge ouders hebben vertrouwen in ons. En oudere leden geven hun enthousiasme door. Zo vinden steeds meer mensen de weg naar ons”, zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Jan Stassijns

De datum van gisteren stond al maanden aangestipt in de agenda van de duizenden ‘jeugdbewegers’ in Vlaanderen en Brussel. Een absolute hoogdag voor iedereen die actief is in de jeugdbeweging. Hemden werden gestreken, dassen geknoopt en de typische uniformrokjes en -shorts aangetrokken. Overal werden er acties opgezet om de acht jeugdbewegingen (Chirojeugd Vlaanderen, FOS Open Scouting, IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen, JNM, Jeugd Rode Kruis, KLJ, KSA en Scouts en Gidsen Vlaanderen) aandacht te geven.

Feestontbijt

Op het Koningin Astridplein in Antwerpen, bijvoorbeeld werden honderden leidinggevenden en leden getrakteerd op een gratis feestontbijt. Ook in Mechelen was er ontbijt, net als in Turnhout, Mol en een pak andere steden en gemeenten. De avond werd op verschillende plekken afgesloten met een Nacht van de Jeugdbeweging, zoals in de Waagnatie in Antwerpen.

Houvast

Ze kwamen met meer dan ooit naar buiten op hun feestdag want de jeugdbeweging was nog nooit zo populair. “De voorbije vijftien jaar ging het steeds in stijgende lijn”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Dit jaar zitten we op een absoluut hoogtepunt. Jonge ouders hebben steeds meer vertrouwen in onze werking en we merken ook dat onze jonge gasten, de 14- tot 17-jarigen, enthousiast bij ons blijven. Jongeren vinden in de jeugdbeweging dingen die aansluiten bij hun leefwereld. Alles wordt steeds vrijblijvender en vluchtiger, bij de jeugdbeweging vinden jongeren nog een veilig nest, een houvast waar ze op kunnen terugvallen. Een voorbeeld: ruzie maken leidt in de jeugdbeweging niet tot defrienden, maar tot ‘terug-vriend’.”

Chirojeugd Vlaanderen blijft met 110.000 leiders en leden de grootste jeugdbeweging, gevolgd door Scouts en Gidsen Vlaanderen met 83.500 leden. Ze worden gevolgd door de KSA met 36.000 mensen.

Leiding

Behalve het aantal leden, zit ook het aantal leiders in de lift. En dat was ooit wel eens anders, toen er zelfs een tekort dreigde. “Dat is een geruststelling”, zegt Niels de Ceulaer, Nationaal Secretaris van Chirojeugd Vlaanderen. “Al is de stijging minder groot dan bij de leden. Het blijft iets om in de gaten te houden, maar we hopen dat de sterke groei van het aantal leden zich op termijn zal doorzetten naar het leidersaantal. Alle jeugdbewegingen zijn in ieder geval heel goed bezig.”