© Leo De Nijn

Leerlingen leren bij over dode hoek op terminal van transportbedrijf

Leerlingen van de basisschool Sint-Lambertus Muizen hebben gisteren een dodehoektraining gekregen. Dat gebeurde eerst in de school, maar daarna namen ze ook zelf plaats in de stuurcabine van een vrachtwagen op de terminal van het transportbedrijf Ambrogio op de Leuvensesteenweg.

Leo De Nijn

Veiligheidsbewustzijn, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Dat beseffen ze in de Sint-Lambertusschool, gelegen op een gevaarlijk kruispunt op de Leuvensesteenweg, maar al te best.

De school en Ambrogio sloegen de handen in elkaar om leerlingen te sensibiliseren rond de dode hoek. Jaarlijks rijden enkele tientallen vrachtwagens fietsers aan bij een dodehoekongeval. Extra spiegels of betere fietspaden alleen zullen die aanrijdingen niet voorkomen. “Fietser en truckchauffeurs moeten contact met elkaar maken. Dat is vooral een boodschap die we de kinderen hier willen meegeven”, klinkt het bij een van de chauffeurs van Ambrogio, waar de leerlingen van de Sint-Lambertusschool naartoe stapten voor de praktijkles.

Eerst kregen ze theorieles op school en bekeken ze een film over alle gevaren die kunnen opduiken bij fietsen in de buurt van vrachtwagens. Tot slot werden de kinderen mee naar buiten genomen waar ze op de terminal van het bedrijf allemaal konden plaatsnemen op de stoel van de vrachtwagenchauffeur. “Zo kunnen ze met hun eigen ogen zien wat de dode hoek nu precies inhoud en waar het gevaar zit. Dit is voor ons bedrijf een unieke kans om ons steentje bij te dragen aan veiliger verkeer. Wij kunnen hiermee aan preventie doen”, zegt Luccia Riccio van Ambrogio.

Oogcontact zoeken

Voor Michiel Matthy (11) uit Bonheiden was het een heel interessante les. “Volgens mij is het niet makkelijk om met zo’n vrachtwagen te rijden”, denkt Michiel. “Ze hebben ons op de vele gevaren gewezen. Ik kom soms met de fiets naar school in Muizen en wat ik vandaag begrepen heb is dat zowel fietsers als vrachtwagenchauffeurs vaker oogcontact moeten zoeken met elkaar. We moeten goed in de spiegel kijken of de trucker ons gezien heeft. Want als wij de chauffeur niet zien, dan ziet hij ons ook niet”, zegt Michiel.

Dries Vancapelle (10) uit Muizen rijdt elke dag met de fiets naar school. “Ik heb vooral geleerd dat je op een veilige afstand moet blijven, zowel voor als achter de vrachtwagen. Hoe meer afstand je neemt, hoe beter. Soms vergeet ik dat wel eens.”

“Op de film hebben we gezien wat er kan gebeuren, wanneer je te kort bij zo’n vrachtwagen rijdt. De bestuurder kan ons dan helemaal niet zien. Ik heb hier een serieuze les geleerd. Dat moeten we allemaal goed in onze oren knopen”, meent de jongen.

De cursus werd door de leerlingen ervaren als leuk en leerzaam. “Mooi dat het bedrijf hier aan meewerkt”, besluit Hilde Massart van de Sint-Lambertusschool.