Direct naar artikelinhoud
Koken

‘Dit smaakt echt naar vlees!’ De veganburger is eindelijk gearriveerd

‘Dit smaakt echt naar vlees!’ De veganburger is eindelijk gearriveerd
Beeld Hannes Vandenbroucke

Imitatievlees, het klinkt als een onsmakelijk verzinsel. Maar wanneer een bedreven milieuactivist technologie, wetenschap en idealisme samenbrengt, is alles mogelijk.

Ik heb medelijden met de vegetariërs en veganisten die tien jaar geleden een lekkere restaurantbeleving verlangden. Of die in de supermarkt een smakelijke vleesvervanger hoopten te vinden. Het plant based-assortiment was tot voor kort ronduit triestig. Maar in slechts enkele jaren tijd ontpopte veganisme zich van geitenwollensokkenimago tot hét pad naar bewustwording. Vandaag staan we open voor initiatieven als ‘Dagen zonder vlees’ en ‘Try vegan’, het onlinecoachingprogramma voor iedereen die graag inspiratie wil opdoen om vaker veganistisch te eten. Logischerwijs volgt het aanbod de groeiende vraag naar alternatieven. En ondertussen is het niet meer zo moeilijk om een romige groentecurry, pittige chili sin carne of smakelijke groenteburger te vinden. Maar het moet gezegd: die laatste geven een totaal andere smaakbeleving dan een klassieke rundshamburger. Je trekt er beslist niet iedereen mee over de streep.

‘Dit smaakt echt naar vlees!’ De veganburger is eindelijk gearriveerd
Beeld Hannes Vandenbroucke

En laat dat nu net het opzet van de succesvolle foodtech-startup Beyond Meat zijn. Wat oprichter Ethan Brown, een overtuigd milieuactivist, in 2009 wilde bereiken, was niet min: vlees namaken van planten; van kleur en textuur over smaak tot beleving, het volledige pakket. Onmogelijk, hoor ik u én mezelf al mompelen, maar niet volgens Brown die beweert dat vlees in essentie opgebouwd is uit vier bouwstenen: eiwitten, vetten, sporenelementen en water. Ingrediënten die ook in het plantenrijk te ­vinden zijn. Dus stelt Brown luidop de vraag waarom vlees überhaupt van dieren moet komen.

Lees ook:
Vegan recepten: tips en alternatieven waarmee je heerlijk plantaardig kan koken.

Net écht

Zeven jaar en talloze bekende investeerders zoals Bill Gates en Leonardo DiCaprio later, was het zover: de Beyond Burger was geboren. ‘De imitatieburger ziet eruit, smaakt en bloedt als een klassieke rundvleesburger, maar wordt gemaakt van eenvoudige, verse plantaardige ingrediënten’, lees ik in het ­persbericht. Erwten zorgen voor de eiwitten, bieten voorzien de burger van de vlezige, rode tint en kokosolie en aardappelzetmeel geven de burger bite en sappigheid. Het resultaat is een plantaardige burger die 20 gram eiwitten bevat en minder verzadigde vetten dan een traditionele rundvleesburger. De productie is bovendien een pak duurzamer dan die van vlees. Er is 99 procent minder water nodig, 93 procent minder land en maar de helft van de energie, terwijl er 90 procent minder CO2 wordt uitgestoten.

Het duurde nog enige tijd alvorens het imitatievlees naar Europa kwam, maar sinds eind april is het zover en vinden we de revolutionaire ‘bloedende’ veganburger bij Delhaize en Albert Heijn. Ik werp me op als proefkonijn en val haast van mijn stoel van verbazing. Dit smaakt echt naar vlees! Het is bijna niet te geloven dat er geen enkel dierlijk ingrediënt aan te pas kwam. Het helpt natuurlijk om de burger ook aan te kleden als een echte rundvleesburger. Met truffelveganaise, kraakverse sla, een schijfje tomaat en augurk. Met deze burger is de wereld beslist een stapje dichter bij een duurzamere en gezondere voedselketen. Bravo, Ethan Brown! 

Net écht
Beeld Hannes Vandenbroucke

BEYOND BURGER MET TRUFFELVEGANAISE

Dit heb je nodig voor 2 personen

Voor de hamburgers: 2 Beyond ­Burgers (bij Delhaize en Albert Heijn) / geutje neutrale plantaardige olie / 2 burgerbroodjes / handje rucola / 1 tomaat, in schijfjes / ½ rode ui, in dunne plakjes / 1 zoetzure augurk, in schijfjes

Voor de truffelveganaise: 4 el aquafaba (het vocht in een blik kikkererwten) / 1 tl zachte mosterd / 1 el citroensap / ½ tl zout / ½ tl truffelolie / 200 ml zonnebloemolie

Zo maak je het

1. Doe voor de veganaise de ­aquafaba, mosterd, citroensap, zout en truffelolie in een hoge maatbeker, zet er de mixer in en voeg beetje bij beetje, heel langzaam, de olie toe terwijl je mixt. Blijf mixen tot je een homogene en vaste mayonaise hebt. De veganaise kun je ongeveer twee weken in een afgesloten pot in de koelkast bewaren.

2. Verhit wat olie in een antikleefpan en laat de pan goed warm worden. Bak de burger op een middelhoog vuur, ongeveer 2 à 3 minuten aan elke zijde.

3. Verhit ondertussen in een andere pan opnieuw wat olie en bak de binnenkanten van de hamburgerbroodjes lichtbruin en krokant.

4. Smeer vervolgens de hamburgerbroodjes in met de truffelveganaise en beleg met de burger, tomaat, ui, augurk en rucola. Serveer onmiddellijk.