19 april 2024 om 18:48

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

De Bauers doen het goed op tv. Volkszanger Frans, zijn vrouw Mariska en hun vier zonen tonen de kijker een ongecompliceerd familieleven. Ze zijn aan elkaar gehecht, met liefde, en aan elkaar gewaagd, met milde spot. ‘Papa is fulltime op vakantie’, zegt zoon Chris, die rechten studeert, over de taakverdeling in huis.

Mariska doet alles: zowel koken als de kleding voor optredens van Frans strijken en klaar hangen. Dat heet ‘delegeren’, merkt Frans schalks op.

Ze voldoen niet aan hedendaagse normen op dit punt, maar niemand lijkt er ongelukkig van te worden. Wat in de samenleving voortdurend ter discussie wordt gesteld, mag er bij de Bauers gewoon zijn. In hun huis voldoet de ontwapenende lach van Frans en de liefdevolle maar zelfbewuste blik van Mariska, die de kijker het vertrouwen geeft dat zij niet over zich laat heenlopen.

Ja, ze wonen in een groot huis, maar het is gelegen in een gewone woonwijk. Het voorspelbare hotel-chique interieur − in wit en bruintinten − vervalt niet in irritante luxe. De energievoorziening is zelfs duurzaam, al gaat de elek..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'

Jan Willem Wits

Waarom het een aderlating is als de lutheranen in Nederland zouden uitsterven

Hoelang houden de kwijnende lutherse gemeenten binnen de Protestantse Kerk het nog vol? Wat zou het betekenen als ze van de Nederlandse aardbodem verdwenen? We kunnen de lutheranen niet missen, vindt Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Christenzionist in gesprek met een Palestijns christen. 'Je kunt altijd nog verhuizen'

Stel dat een christenzionist ergens bij Bethlehem de Palestijnse Daoud Nassar ontmoet. Aad Kamsteeg maakt zich een voorstelling van dat gesprek en welke argumenten dan meestal worden gebruikt.

Afbeelding

Het is goed te begrijpen waarom voetballer Cody Gakpo luistert naar de worship van Eline van Dijk

De teksten van een nieuwe generatie Nederlandse worship- en aanbiddingsleiders worden eerlijker valt columnist Gerard ter Horst op. Een sterk voorbeeld vormt Eline van Dijks ‘Levenswoorden’. Cody Gakpo blijkt ook fan.

Bij de Dodenherdenking denk ik vast aan Willy Bader, de kleine man die niet van geestelijken hield

De kleine man met het verwilderde, bleke gelaat heet Willy Bader. Priesters en dominees getuigen van zijn optreden in kamp Dachau. Een duivelse rol hoeft niet te leiden tot duivels gedrag, concludeert Reina Wiskerke.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Er is 90.000 euro voor je ingezameld voor een levensreddende operatie, en dan blijkt het niet genoeg

Op de dag dat een ernstig zieke naamgenoot van Annemarie van Heijningen hoort dat al het geld binnen, vertelt het ziekenhuis dat er niet 90.000 maar 210.000 euro nodig is. Wat nu?

Almatine Leene

Maak van 1 mei een officiële vrije dag. Niet om feest te vieren maar om actie te voeren

Een achturige werkdag is voor veel mensen een onbereikbaar ideaal. Maar ook zij hebben volgens Almatine Leene recht op acht uren slapen, acht uren werken en acht uren die in het teken staan van ontspanning.

Afbeelding

Is er eigenlijk een voetbalmuseum voor al die verdwenen clubs? In Mierlo worden ze herinnerd

In het Brabantse Mierlo is de voetbalcollectie van ras-verzamelaar Jos Lenssen uitgegroeid tot een heus voetbalmuseum. Daarin is plek voor sportgrootheden én verdwenen clubs, ontdekt columnist Gerard ter Horst.