De KSA en Chiro van Broechem waren massaal aanwezig in de gemeenteraad eerder deze maand.© koen fasseur

Gemeente wil opnieuw sereen in gesprek met vzw Knoeselplein om dossier jeugdlokaal KSA en Chiro Broechem vlot te trekken

Ranst -

Volgens raadslid Roel Vermeesch (onafhankelijke) zet de gemeente Ranst de Vlaamse subsidie van 250.000 euro voor de nieuwe jeugdlokalen voor KSA en Chiro Broechem op de helling.

Via een verzoekschrift vroegen Chiro en KSA Broechem aan de gemeenteraad een bedrag tussen de 500.000 en 700.000 euro volgens drie verschillende formules voor de bouw van een nieuw jeugdlokaal. De meerderheid van N-VA en Groen vond dit te hoog in vergelijking met wat andere verenigingen in het verleden kregen. Via een amendement zei het bestuur 250.000 euro toe, evenveel als de subsidie die de jeugdverenigingen al van de Vlaamse overheid krijgen. Het bestuur stuurde aan om de goedkopere opties tot renoveren waarvoor de gemeente zelf al een architect had aangesteld en ook betaalde, te herbekijken.

Volgens schepen Roel Vermeesch (onafhankelijk) is dit een gevaarlijk manoeuvre en dreigen de jeugdverenigingen hun Vlaamse subsidie van 250.000 euro kwijt te spelen, omdat het dossier gewijzigd werd. “De subsidie werd toegekend op basis van een dossier voor een nieuwbouw van 1 miljoen euro, met polyvalente ruimte voor gedeeld gebruik met andere verenigingen”, aldus Vermeesch. “Er staat ook vermeld in de voorwaarden dat de aanvraag niet zomaar gewijzigd kan worden. Jullie beslissing kan een nietigverklaring inhouden.”

Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) liet zich niet opjagen. “Wij gaan nu eerst in gesprek met de vzw Knoeselplein, onze financieel directeur en onze dienst vrije tijd. Het dossier zal sowieso wijzigen. Omdat er een ondernemingsnummer vereist was om de subsidie voor jeugdinfrastructuur aan te vragen en KSA en Chiro toen nog geen vzw hadden opgericht, hebben wij als gemeente Ranst die aanvraag in hun naam gedaan. Die subsidie moet dus sowieso worden overgezet naar de nieuwe vzw Knoeselplein. Op dit moment zijn het allemaal nog gissingen of daar problemen van gaan komen.” (kma)

© koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners