Luister naar

Naar Sinjar wil bijna niemand terug

Nieuws
Veel christenen en jezidi’s keren niet meer terug naar het noorden van Irak en Syrië. ‘Ik wil trouwen, maar er woont hier geen enkele jonge vrouw meer.’
Gerhard Wilts
donderdag 16 augustus 2018 om 21:40
Veel dorpen en steden in het Noord-Iraakse Sinjargebergte zijn verwoest door bombardementen van ISIS in augustus 2014. Honderden jezidi-mannen werden vermoord, vrouwen werden ontvoerd, verhandeld of verkracht.
Veel dorpen en steden in het Noord-Iraakse Sinjargebergte zijn verwoest door bombardementen van ISIS in augustus 2014. Honderden jezidi-mannen werden vermoord, vrouwen werden ontvoerd, verhandeld of verkracht. ap / Benno Schwinghammer

Erbil-Hasaka

Christelijke dorpen in het noordoosten van Syrië ogen verwoest en verlaten. Lege huizen, geruïneerde kerken en door onkruid overwoekerde paden, dat trof journalist Ben Hubbard van The New York Times vooral aan. Veel inwoners zijn gevlucht, de achterblijvers zijn gedesillusioneerd. ‘We zijn gebleven, maar voor hoelang nog?’, klaagde de 35-jarige Nabil Youkhanna tegen de Amerikaanse verslaggever. ‘Ik wil trouwen, maar alle meisjes zijn weg.’

Hij woont bij zijn 65-jarige moeder in Tel Shamiran, een dorpje in de eens christelijke Khaburvallei. Op hem na zijn alle kinderen van Samira Nikola gevlucht naar Australië en Duitsland. Zelf wil ze niet weg: ‘Houd alleen de slechte mensen bij ons vandaan, meer vragen we niet van God’, zei ze tegen Hubbard. Zij, haar man en vier minderjarigen werden in 2015 ontvoerd door ISIS. Als enige is zij teruggekeerd.

vermist

Nog zeker drieduizend leden van de jezidi-minderheid worden vermist, maakte het Koerdische regiobestuur in Noord-Irak woensdag in Erbil bekend, op de eerste ‘Jezidi Genocide’-conferentie. Khairi Bozani, hoofd Jezidi Zaken van het Koerdische regiobestuur, gaf er te kennen dat ‘over het lot van 3102 jezidi’s niets bekend is’. Begin augustus 2014 was ISIS het Noord-Iraakse Sinjargebergte binnengevallen, het woongebied van ruim een half miljoen jezidi’s. Honderden mannen werden in koelen bloede vermoord en meer dan 3500 vrouwen en meisjes zijn ontvoerd, verhandeld of verkracht. Nog steeds is niet bekend waar die zijn.

‘Ik hoop dat deze conferentie ertoe leidt dat we onze rechten terugkrijgen en onze stem wereldwijd gehoord wordt’, legde prinses Mayan Khaere Bag uit aan het Koerdische nieuwsagentschap Rudaw. Volgens de echtgenote van jezidi-prins Hazim Saeed moet de wereld erkennen dat ISIS een volkerenmoord wilde uitvoeren. ‘Wat wij moesten doorstaan, was een genocide.’

bitter

Hoewel er sindsdien vier jaar verstreken zijn, is er toch nauwelijks verbetering gekomen in het lot van de naar schatting 360.000 ontheemde jezidi’s. ‘Nog niet één verantwoordelijke is aangeklaagd. Daders zijn nooit gestraft en slachtoffers niet gewroken’, merkte Salam Haskani afgelopen week bitter op bij de nieuwssite Al-Monitor. ‘Sinjar ligt nog volledig in puin, de verdreven bevolking keert niet terug naar haar steden en dorpen, integendeel: veel jezidi’s emigreren.’

Zij voelen zich niet langer verbonden met Irak, verklaarde Kulu Abdo Suleiman uit Sinjar tegenover Al-Monitor. Ook zijn ze het vertrouwen in de wereldgemeenschap kwijt. ‘Als de landen, met name de Verenigde Staten, in ons net zo veel interesse hadden getoond als in bokswedstrijden, dan was deze tragedie nooit gebeurd of zou er een snel ingrijpen hebben plaatsgevonden.’

‘genocide gaat door’

Voor verzoening is geen plaats, zolang er nog jezidi’s vermist worden, verklaarden overlevenden van de genocide vorige week op een bijeenkomst in Bagdad. ‘De genocide gaat nog steeds door’, meende Hasso Hormi van de Nederlandse Free Yezidi Foundation. ‘Jezidi-meisjes zijn nog in handen van ISIS. De ontvoerde kinderen worden tot menselijke zelfmoordbommen gevormd en onder dwang weggehouden uit hun gemeenschap.’ Hormi drong aan op het instellen van een antigenocide-comité dat de toedracht gaat onderzoeken.

Een lichtpuntje is, zo stelt jezidi-activist Mirza Dinnayi bij Al-Monitor, dat er verschillende conferenties over het lot van de jezidi’s zijn georganiseerd. ‘Die bijeenkomsten zorgen voor een nieuwe fase na de oorlog voor de bevrijding van Mosul, Sinjar en andere delen van Irak. Jezidi’s markeren deze periode door de historische gebeurtenissen, zodat de slachtoffers nooit vergeten worden. Dat is te meer van belang nu er grote bezorgdheid is dat de daders niet voor de rechter komen. Vooral mensenrechtenactivisten voelen zich gedrongen deze genocide te laten beklijven in het collectieve geheugen.’ <

teleurstelling

Veel jezidi’s zijn teleurgesteld over het westerse onbegrip over hun lot. De Free Yezidi Foundation reageerde verbijsterd op het Turkse bombardement woensdag op Sinjar, waarbij een jezidische commandant van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK werd gedood. ‘Vaak wordt ons gevraagd wanneer we naar Sinjar willen terugkeren. Naast veel inspanningen voor herstel, ontmijning (...) heeft veiligheid topprioriteit. Maar vandaag voerde een NAVO-lid luchtaanvallen uit op jezidi’s in Sinjar.’ Uitgerekend op 15 augustus, de dag waarop jezidi’s herdachten hoe ISIS in 2014 het dorp Kocho uitmoordde.

In Duitsland zorgde een YouTube-filmpje van de 19-jarige jezidi Ashwaq voor ophef. Zij was op haar vijftiende door een ISIS-strijder als slavin verkocht. Na drie maanden slaagde ze erin te ontkomen en nam de wijk naar Duitsland. Ashwaq sloeg opnieuw op de vlucht, toen zij onlangs haar ontvoerder bij Stuttgart tegenkwam. Hij intimideerde haar en zei alles van haar en haar familie te weten. De Duitse politie doet niets, aldus Ashwaq, ‘want de man staat als vluchteling ingeschreven. Ik kreeg alleen een telefoonnummer in geval van nood.’ De jonge vrouw is inmiddels uit Duitsland naar Kurdistan gevlucht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Khadija woont tijdelijk in een zelfgemaakte krotwoning van vrienden.

Bij de aardbeienpluk in Spanje worden Marokkaanse vrouwen uitgebuit. 'Ik voelde me een beest'

In Nederland liggen in de winkel volop aardbeien uit Spanje. Het rode goud worden de aardbeien in de Spaanse provincie Huelva genoemd, want ze tilden de regio uit de armoede.

Israëlische militairen bij een confrontatie in Huwara, nadat Joodse kolonisten daar een 19-jarige jongen hadden gedood

Naast de miljardensteun zijn er ook Amerikaanse sancties tegen Israël

President Biden heeft het hulppakket van 26 miljard dollar voor Israël getekend. Maar tegelijk liggen nieuwe sancties op tafel, nu voor het eerst tegen een Israëlische legereenheid.

Zolang Gaza een oorlogsgebied is, kan er geen volwaardige waarheidsvinding  plaatsvinden.

Heftige emoties bij het vinden massagraven in Gaza. Komt de waarheid ooit boven tafel?

Massa-executies door het Israëlische leger zijn vooralsnog niet bewezen. Maar de honderden lichamen in witte lijkenzakken zijn al een tragedie op zich.

Atacms-raketten worden op een lanceerinstallatie geladen in Queensland, Australië.

Wapenluchtbrug VS-Oekraïne begonnen, Kyiv kreeg in diepste geheim al raket met groot bereik

De VS is begonnen met het leveren van voor omgerekend bijna een miljard euro aan wapens aan Oekraïne. Een van de nieuwe hightechwapens in die zendingen is een variant van de Atacms-raket die Kyiv in staat stelt ver achter de Russische linies toe te slaan.

De Russische president Vladimir Poetin bij een online-bijeenkomst met de leden van zijn veiligheidsraad op 19 april.

Voor Rusland is de strijd tegen Europa al begonnen - op deze manieren probeert Moskou de EU te ondermijnen

Europa verandert steeds meer in een strijdtoneel, zeggen de inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Rusland probeert actief westerse democratieën te verzwakken. Dat gaat van politieke beïnvloeding tot spionage en digitale sabotage.

In Nijmegen is de Vrede van Nijmegen Penning 2024 toegekend aan Eliot Higgins.

Bellingcat-oprichter Eliot Higgins wil niet dat zijn puberdochter foto's online zet: 'De risico's zijn reëel'

De Britse journalist Eliot Higgins is in Nederland om de Vrede van Nijmegen Penning in ontvangst te nemen voor zijn ‘vernieuwende bijdrage aan vrede en mensenrechten’.