cyberspionage

Spionage in de Kamer: “Waarom werd China niet eerder op matje geroepen?”

Samuel Cogolati (Ecolo).© Nicolas Maeterlinck/blg

Kamerlid Samuel Cogolati (Ecolo) is verbaasd dat ons land China nu pas op de vingers tikt voor de spionage van meerdere Kamerleden. “Ons land werd al in 2022 door de FBI op de hoogte gebracht.” Het kabinet-De Croo ontkent dat.

Christoph Meeussen

Woensdag raakte bekend dat de Kamerleden Els Van Hoof (CD&V) en Samuel Cogolati (Ecolo) ten prooi zijn gevallen aan APT 31, een Chinese hackinggroep die banden heeft met het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid. Van Hoof en Cogolati zijn respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter van de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. Samen zetelen ze ook in de internationale parlementaire vereniging Ipac, die werkt rond mensenrechten in China.

Wellicht vanwege die rollen waren zij in 2021 mee het doelwit van een massale cyberspionagecampagne. Dat bleek uit onderzoek van de Amerikaanse FBI. Ze kregen net als heel wat andere politici, academici en journalisten een phishingmail doorgestuurd.

Door daarop te klikken, kregen de Chinezen volgens de FBI informatie over de gebruikte toestellen en het netwerk in handen. Toegang tot het e-mailaccount van de politici zouden de Chinezen niet verkregen hebben, maar de vrees leeft dat via het IP-adres de whereabouts gevolgd kunnen worden van wie werd geviseerd.

Minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) reageerde donderdag op de cyberspionage door de zaakgelastigde van de Chinese ambassade in ons land te ontbieden.

Eerdere cyberaanvallen

Lahbib en premier Alexander De Croo (Open VLD) krijgen desondanks kritiek vanuit de eigen meerderheidsbanken. “Uit de info van de FBI leer ik dat ons land al in 2022 op de hoogte is gebracht”, zegt Cogolati tegen De Standaard. “Waarom is er nu pas reactie?”

Het kabinet-Lahbib wijst erop dat de Chinese ambassadeur al in juli 2022 werd ontboden. Dat gebeurde na cyberaanvallen op de FOD Binnenlandse Zaken en Defensie eind 2021. Toen was er evenwel geen sprake van campagnes gericht op Kamerleden.

Cogolati verwijt De Croo dat die in april vorig jaar in het parlement ontkende dat er nog andere parlementsleden geviseerd zouden zijn, nadat de Ecolo’er vermoedelijk het doelwit was geworden van een cyberaanval uit China. Het Centre For Cybersecurity Belgium had hem toen al een waarschuwing gestuurd over APT31. Nu blijkt dat Cogolati toch niet het enige slachtoffer was van de hacking.

Vanuit het kabinet-De Croo klinkt het kort: “Ons kabinet beschikt niet over de informatie waarnaar de heer Cogolati verwijst.”