wielrennen

Thibau Nys pakt eerste WorldTour-zege én leiderstrui in Romandië na vlucht van 150 kilometer

Nys klopt Vendrame.© getty

In de Ronde van Romandië heeft Thibau Nys (Lidl-Trek) de tweede etappe van Fribourg naar Les Marécottes gewonnen. Onze landgenoot ging op 150 kilometer van de streep mee in de vlucht van de dag (samen met Xandro Meurisse), hield stand op de nijdige slotklim en klopte finaal de Italiaan Vendrame in de sprint.

Michael Van Damme, gvdl

Naast Nys en Meurisse sprongen ook Roger Adrià (BORA - hansgrohe), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R La Mondiale Team) en Sean Flynn (Team dsm-firmenich PostNL) mee in de vlucht van de dag.

De vluchters begonnen met een bonus van iets meer dan twee minuten aan de slotklim naar Les Marécottes (7,6 kilometer aan 7,5 procent), maar daar begon het peloton flink te knagen aan de voorsprong.

In de steilste kilometer deed Vendrame voorin de boel ontploffen, maar een sterke Thibau Nys wist zich vast te bijten in zijn wiel. Ook Meurisse keerde op karakter nog terug.

Luke Plapp (Team Jayco Alula) sprong nog weg uit het peloton en greep het leiderstrio bij de lurven. Meurisse kraakte, maar Nys en Vendrame konden aanpikken. In de spurt toonde Nys zich sterker dan de Italiaan van Decathlon. Voor de 21-jarige Nys is het zijn eerste profzege op WorldTour-niveau.

“Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik in een ontsnapping zat en ik kende de slotklim niet. De ploeg heeft me vanuit de volgwagen perfect door de laatste kilometers geloodst”, zei Nys na de finish. “Ik heb geprobeerd om cool te blijven, niets te riskeren en goed te timen. Het doel was om hier goed te zijn, maar direct winnen is nog iets anders. Dit zal ik me voor de rest van mijn leven herinneren.”

Trek haakt af

Dankzij de bonificaties is Nys ook de nieuwe leider in Romandië, met vier seconden voorsprong op Vendrame. Vrijdag staat in Oron een individuele tijdrit van 15,5 kilometer op het programma. De 21-jarige Belg denkt dat hij daarna de leiderstrui kwijt zal zijn.

Donderdag raakte ook bekend dat fietsconstructeur Trek eind 2024 stopt als prominente naamsponsor van het veldritteam van Sven (en renner Thibau) Nys. Het contract met naamsponsor Baloise is wel verlengd tot eind 2026.