Verdachte moord drie prostituees langer vast

Foto: ANP

De 45-jarige Sjonny W., die wordt verdacht van de moord op drie prostituees, blijft langer in de cel. Volgens de rechtbank in Amsterdam is er in de zaken Sabrina Oosterbeek en Mirela Mos voldoende reden hem vast te houden. Hoewel er voor de moord op Monique Roossien, ,,stevige verdenkingen” zijn, is voor de rechtbank nog te veel onduidelijk om de voorlopige hechtenis in deze zaak in stand te laten.

Het Openbaar Ministerie (OM) houdt W. verantwoordelijk voor de dood van Oosterbeek, die sinds maart van dit jaar vermist is. Het OM vermoedt dat ze niet meer leeft. W. zou de laatste zijn geweest die contact met haar heeft gehad en hij is gezien met haar fiets. Ook zou hij de Roemeense Mirela Mos hebben vermoord in 2004 en onlangs werd duidelijk dat het OM hem ook verdenkt van de dood van Monique Roossien in 2003.

Aanleiding voor die laatste verdenking zijn gevonden DNA-materiaal en bloedsporen. Het OM heeft een sterke aanwijzing dat hij als een van de laatste personen seks heeft gehad met Roossien, maar dit was aanvankelijk niet genoeg om W. met deze zaak in verband te brengen. Dat veranderde toen in juli in het coldcaseonderzoek naar de dood van Mos minuscule bloedsporen werden aangetroffen van Roossien op de achterbank van de auto van de Roemeense. Tussen de vrouwen is volgens het OM geen enkele relatie, behalve dat de verdachte ze allebei kende.

De advocaat vroeg de rechtbank de voorlopige hechtenis van zijn cliënt op te heffen. Volgens hem ontbreekt in alle zaken het bewijs. ,,De enige overeenkomst is dat hij met alle drie seksueel contact heeft gehad. Meer is er niet”, zei hij. ,,Deze drie totaal verschillende zaken worden op een kunstmatige manier aan elkaar verbonden.”

De rechtbank was het met hem eens dat er nog te veel vragen zijn over hoe dat DNA-materiaal van Roossien in de auto is gekomen en wat de aard ervan is.

De verdachte was niet bij de zitting aanwezig. Zijn advocaat bevestigde eerdere berichten dat hij in de gevangenis een zelfmoordpoging heeft gedaan. ,,Een wanhoopsdaad”, zei de raadsman, die volgens hem mede het gevolg is van de manier waarop W. in de media is neergezet als ‘seriemoordenaar’.