© Getty Images via AFP

Rapport wijst op ergste uitbraak van antisemitisme sinds Tweede Wereldoorlog: “Oorlog in Gaza heeft vuur verder verspreid”

Er is wereldwijd sprake van een forse opstoot van Jodenhaat sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. Het gaat om “de ergste golf van antisemitische incidenten sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog”, zo staat in het jaarlijkse rapport van de universiteit van Tel Aviv en de Joods-Amerikaanse ngo ADL.

gjs
Bron: BELGA

De onderzoekers schrijven in het zondag gepubliceerde rapport dat het antisemitisme al toenam voor het begin van de oorlog, die uitbrak op 7 oktober. “De oorlog in Gaza heeft het vuur, dat al niet meer onder controle was, nog verder helpen verspreiden”, zo klinkt het.

Zo werden er in de Verenigde Staten in totaal 3.500 antisemitische incidenten geteld van januari tot en met september 2023. In de laatste drie maanden van het jaar kwamen daar nog bijna 4.000 incidenten bij.

In België hebben de onderzoekers, op basis van de meldingen bij antisemetisme.be, in totaal 70 incidenten gerapporteerd.  Het gaat om een verdubbeling in vergelijking met de 34 meldingen in 2022. Bovendien vonden 62 van de 70 meldingen in ons land sinds oktober plaats.

Als de huidige trends zich doorzetten, zullen Joden niet langer in staat zijn om hun identiteit in veiligheid en vrijheid te beleven in het westen, zo staat in het rapport. Maar tegelijkertijd worden de bevindingen ook in perspectief geplaatst. “De angst en het gevaar die de Joden momenteel ervaren, moet niet worden overschat”, zo beklemtonen de auteurs. “Dit is niet 1939, laat staan 1942.”